Zoom

Antisemitiska konspirationsteorier i kölvattnet av kriget i Ukraina

Kollage med prorysk och antisemitisk propaganda som sprids i sociala medier.

Rysk propaganda, högerextremister och politiska ledare. Alla sprider de antisemitiska förklaringsmodeller och desinformation om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Det visar en sammanställning från Svenska kommittén mot antisemitism.

Den Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, har tittat på hur olika aktörer har spridit antisemitiska konspirationsteorier efter att Ryssland inledde en fullskalig invasion av Ukraina. SKMA tar upp att den ryska regimen förvanskat och missbrukat minnet andra världskriget, nazismen och Förintelsen för att rättfärdiga kriget. En annan katalysator till vågen av antisemitiska förklaringsmodeller om kriget är det faktum att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är jude, något som uppmärksammats mycket för att visa på det absurda i påståendet att Ukraina skulle styras av nazister.

Samtidigt som den ryska propagandan pumpar ut att Ukraina ”avnazifieras” har företrädare i Kreml och inslag i ryska medier använt sig av antisemitisk retorik. Inte minst Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov, som när han skulle försöka förklara motsättningen mellan att Zelenskyj är judisk och samtidigt ska vara nazist, hävdade att ”de mest nitiska antisemiterna i regel är judar”. Lavrov spred även myten om att Hitler hade ”judiskt blod”.

Judar pekas ut som ansvariga för kriget

Föga oväntat har antisemitiska konspirationsteorier i Europa framförallt spridits i högerextrema miljöer och i synnerhet vit makt-miljön. SKMA rapporterar även att antisemitiskt färgad desinformation ”av allt att döma” sprids av ryska trollkonton.

Inom den rasideologiska miljön, men även delar av den radikalnationalistiska, har Vladimir Putin lyfts fram som en förebild och Ryssland som den enda ”vita makten”, rapporterar SKMA.

Delar av USA:s extremhöger som människorättsorganisationen Anti-defemation leauge, ADL, tittat på, och som även SKMA hänvisar till, har beskrivit kriget som ett beklagligt ”brödrakrig” mellan två ”vita kristna nationer”. Kriget förklaras därmed med en klassisk antisemitisk myt om en judisk agenda att splittra och förstöra ”vita kristna länder”. Den ukrainska regeringen, Nato och även Putin målas ut som redskap i en judisk konspiration.

KKK och SD-topp stämmer in i kören

Den ökända antisemiten och tidigare Ku Klux klan-ledaren David Duke har bland annat talat om kriget som en ”judisk sammansvärjning för att döda icke-judar”. Även svenska nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har en liknande förklaringsmodell, något Expo har rapporterat om. 

Den tidigare SD-toppen Roger Richthoff spred, samtidigt som han satt i riksdagens försvarsutskott, rysk desinformation med påståenden om att judar ”finansierat nazisterna i Ukraina” och att Ukraina utför George Soros krig med kristna som måltavla. Roger Richthoff har idag anslutit sig till det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Den amerikansk-judiske finansmannen och filantropen George Soros återkommer i moderna antisemitiska konspirationsteorier. Soros används inte sällan som en hundvissla av auktoritära ledare för att kapitalisera på sekelgamla antisemitiska myter om mäktiga judar med en dold destruktiv agenda och makt, och Soros får här spela närmast samma roll som bland annat Nazityskland tillskrev familjen Rothschild.

Exempel på antiesemitsk propaganda som sprids i USA
Exempel på antiesemitsk propaganda som sprids i USA. Källa: Svenska kommittén mot antisemitism SKMA

Utbrett med konspirationer på sociala medier

SKMA hänvisar till en undersökning av ADL i mars som har analyserat engelskspråkiga grupper på bland annat Facebook med hjälp av specifika sökord. Resultatet visade att antisemitiska konspirationsteorier var utbredda.

Återkommande hävdades att motståndet mot Ryssland orkestrerats av judar eller ”sionister”, ett annat vanligt kodord i antisemitiska miljöer. Men också påståenden att just George Soros kontrollerar Ukraina.

”I vissa fall används också ’khazarer’ som kodord för judar (khazarer var ett turkiskt folk som enligt legenden ska ha omvänt sig till judendomen på 700-talet) och den ryska aggressionen framställs som ett krig mellan Ryssland och ’den khazariska maffian’,” rapporterar SKMA.

Även en rapport från tyska Amadeu Antonio-stiftelsen visar att högerradikala och konspirationsteoretiska miljöer i Tyskland och Österrike ”förklarar” kriget med antisemitiska myter om en judisk sammansvärjning.

Erdogan anklagar Soros och Israel

Också i Turkiet och Mellanöstern pekas judar ut som ansvariga av politiska ledare, rapporterar SKMA.

Turkiets president Erdogan skrev på twitter i mars att ”Låt oss tala om det faktum att Zelenskyj, uppbackad av Soros och pådriven av Israel, leder det ukrainska folket mot döden”. Syriens diktator Bashar al-Assad, som är allierad med Putin, hävdade i ett tal att Zelenskyj är ”en sionistisk jude” som ”stöder nazisterna som dödade judarna”.

En av ledarna för Houthirebellerna i Jemen sade tidigare till den libanesiska tv-kanalen Al Mayadeen att kriget i Ukraina är ”resultatet av judarnas ondskefulla agerande. Det är ett bevis för att när ett land leds av en jude så resulterar det i krig”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV