Krönikor

Las Mariposas – tre systrar som kämpade mot diktatorn

Den 25 november 1960 dödades systrarna Mirabal, Patria, Minerva och Antonia. Vad fick tre kvinnor i den övre medelklassen att engagera sig i den politiska kampen mot landets diktator?

De var födda i Dominikanska republiken, landet som delar en ö med Haiti och som var landningsplatsen för Christofer Columbus och hans tre fartyg 1492. Deras död, som var maskerad som en trafikolycka men egentligen var en regelrätt avrättning, var slutet på en period av övergrepp och våld från överhetens sida.

Historien om Dominikanska republiken är blodig, den spanska koloniseringen av området var brutal, mellan 1496 och 1535 dog nästan 400 000 tainoindianer, som hade förslavats för att arbeta i guldgruvorna.

Svarta slavar importerades från Afrika för att arbeta i plantager, sockerrör och tobak blev landets viktigaste råvaror. Den spanska koloniseringen av Karibien baserades på en stark flotta och befästningar som skyddade hamnarna från rivaliserande stormakter. England, Frankrike, Portugal och Holland disputerade med Spanien herravälde över haven och pirater som Francis Drake härjade och plundrade de nybyggda städerna.

I det som i dag är Dominikanska republiken uppstod snabbt en kreolsk kultur, där spanska vita jordägare blandades med indianer och svarta. Historien om ön är direkt förknippad med den afrikanska slavhandeln. Eftersom den indianska inhemska befolkningen minskade, importerades de svarta slavarna från Afrika för att arbeta i plantagerna.

Tillsammans med Haiti gjorde de svarta slavarna i Dominikanska republiken uppror vid olika tillfällen. Armén sattes in mot dem, krigsherrarna plundrade landet och befolkningen minskade.

Under franska revolutionen brände slavarna ned plantager och hus, och fartyg skickades från Frankrike för att kuva upproret. De hade trott att deklarationen om de mänskliga rättigheter gällde också dem …

Korrupta politiker höll ett järngrepp om makten, man sålde landets råvaror till företag och skatterna hamnade i politikernas egna händer. Oheliga allianser mellan rika jordägare och byråkrater reglerade plundringen och lagar stiftades som var direkt fientliga mot befolkningen. Den uruguayanska författaren Eduardo Galeano beskrev i boken Latinamerikas öppna ådror hur USA:s företag styrde Centralamerika som sin egen bakgård och att man använde sig av flottan för att garantera ordningen i regionen.

Mellan 1898 och 1930 ersatte USA den spanska kolonialmakten. Spanien hade 1898 förlorat sin sista koloni, Kuba, och USA fyllde snabbt tomrummet. Sockerrör, bananer och tobak planterades och företag som United fruit company hade monopol på både odling och försäljning av bananer. Där myntades begreppet bananrepublik. Mordet på fackföreningsledare och på arbetare hörde till vardagen och de amerikanska marinsoldaterna fungerade som områdets polis.

1916 avsatte USA Dominikanska republikens president och ockuperade landet under sex år. De lämnade makten i händerna på Rafael Trujillo, en militär som styrde landet både som vald president och som diktator under trettio år, mellan 1930 och 1961, när han mördades av politiska motståndare. Trujillo hade allierat sig med USA och hans välde kännetecknades av korruption, personkult, nepotism och våld.

Massakrer och folkmord mot invånarna från grannlandet Haiti hörde till vardagen. Han utnämnde en av sina söner till överste när han var fyra år gammal. (Kanske var han den uniformsklädda pojken till häst, som konstnären Fernando Botero målade.)

Trujillo och hans familj förskingrade landets resurser och blev enormt rika, de fick arbetare och bönder att arbeta på deras plantager för en spottstyver. Dominikanerna flydde landet, många bosatte sig i USA, Mexiko och Spanien. Städer och monument till hans ära svalde landets resurser och det fanns inga gränser för hans girighet.

Systrarna Mirabal, Patria, Minerva och Antonia var födda i en lantlig medelklassmiljö, pappan Enrique Mirabal var bonde och ägde både mark och boskap. Han var en avancerad man som tyckte att kvinnorna skulle också utbilda sig, och tre av hans fyra döttrar skickades till ett katolskt internat. Men ingen förväntade sig annat än att de skulle fortsätta med det som var kvinnornas roll i ett katolskt konservativt land, de skulle bli mödrar och stödja sina blivande män. Visst fick de studera, men ingen trodde att det gick att kombinera yrkeskarriär och moderskap.

Men ödet ville annat. Den äldsta av de fyra systrarna, Patria, gifte sig snart efter skolan och började arbeta i hemlighet mot diktatorn Rafael Trujillo. Hon hade påverkats av motståndsrörelsen mot Trujillo och bestämde sig för att engagera sig i denna rörelse. Det var en av hennes farbröder som fick henne att se vidden av orättvisorna och förtrycket.

Systern Minerva utbildade sig och blev landets första kvinnliga jurist, men kunde aldrig få en tjänst eftersom Trujillo själv såg till att hon aldrig kunde arbeta som advokat.

Ryktet var att Trujillo hade velat ha en romantisk affär med henne och hon hade avböjt, varpå Trujillo hade blivit besatt av henne och använde all sin makt för att hämnas på systrarna Mirabal. Trujillo var känd för sina sexuella övergrepp mot unga flickor och han skickade soldater för att kidnappa unga bondekvinnor som han utnyttjade och sedan lämnade. Många av dem hamnade sedan i prostitution och misär.

Antonia, den yngsta av systrarna, var en begåvad matematiker. Tillsammans bildade systrarna en motståndsgrupp som de kallade 14 juni, datum för en massaker som systern Patria hade bevittnat under en religiös bönestund, och ledde flera uppror mot Trujillo. De delade ut flygblad och skaffade bomber och vapen som de skulle använda mot Trujillo.

Tillsammans med sina män saboterade de järnvägar och broar som var viktiga för landets infrastruktur och som var väsentliga för att transportera landets råvaror som Trujillo och hans familj stal från landet och sålde för egen vinning.

De fängslades och torterades flera gånger, både Förenta nationerna och Organisationen för amerikanska stater (OEA) utövade påtryckningar mot Trujillo för att frige dem. Men de gav aldrig upp, trots fysiska umbäranden och fängelsedomar fortsatte de att kämpa. De blev en symbol för folkets motstånd.

Trujillo låtsades benåda dem men beslutade i hemlighet att lönnmörda dem. De mördades den 25 november 1960, bara några månader innan Trujillo själv mördades i ett attentat den 30 maj 1961.

De sammansvurna som dödade honom sa att mordet på systrarna Mirabal var det som hade fått dem att agera. Mordet på systrarna var droppen som fick bägaren att rinna över.

Mordet på Trujillo betydde ändå inte slutet för hans styre. Hans son Ramfis, som levde playboyliv i Paris, hämtades för att efterträda sin far.

En våg av hämnd och våld mot de inblandade i mordet på Trujillo svepte över landet, och systrarna Mirabal blev symboler för folkets motstånd. I deras namn saboterades återigen järnvägar och fartyg som transporterade de varor som Trujillos imperium skeppade iväg till USA och Europa.

Det dröjde till 1996 innan systrarna Mirabal erkändes som martyrer och deras namn kom in i skolböckerna. När presidenten Joaquin Balaguér, som tillsammans med Trujillo hade lett landet i mer än fyra decennier, lämnade makten, öppnades plötsligt en möjlighet att ge systrarna en upprättelse.

Nu har huset där de växte upp förvandlats till ett museum och FN har gjort den 25 november till en dag för att protestera mot våldet mot kvinnor. I hela världen demonstrerar kvinnor och män, men få kommer ihåg att det är systrarna Mirabal som vi hyllar den dagen.

Den enda syster som överlevde dog ganska nyligen, 2014. Hon höll facklan högt och var med när hennes systrar hyllades. Hon fick uppfostra sina dödade systrars barn, några av dem är både ledande politiker och tjänstemän. Det finns nu en provins som bär deras namn. Och böcker och en film, In the time of the butterflies, där den mexikansk-libanesiska skådespelerskan Salma Hayek, känd från filmen Frida, spelar en av huvudpersonerna.

Systrarna Mirabal kallades för las Mariposas och deras exempel har etsat sig fast i Latinamerikas blodiga historia.