Glöd · Debatt

”Hjälp flyktingarna från Kakuma”

Martin Okello (till höger) kramar om en vän i hbtq+-flyktingarnas hus i ett flyktingläger i Nairobi.

I flyktinglägret Kakuma i Kenya finns en särskild del för hbtq-flyktingar, för att de ska få vara i fred. Men de trakasseras ändå och deras liv är ständigt i fara. De vädjar om hjälp att få komma till ett EU-land, skriver Elsa Linn Karlsson Holmberg.

Läget för hbtq+-personer i Kakumas flyktingläger i Kenya är kritiskt. Deras liv är ständigt i fara eftersom det är olagligt att ha eller kunna kopplas till normbrytande sexualitet eller beteenden.

UNHCR Kenya gör inte tillräckligt, trots att personerna är i en del av lägret för just hbtq-personer. De andra flyktingarna kastar glåpord, saboterar, misshandlar och våldför sig på dem. Allt fler röster hörs i fall av brutala missförhållanden, dråp, mordbrand, skottlossning och våldtäkter, inte sällan utförda av kenyansk auktoritet.

Dessa flyktingar är under UNHCR och kenyanska regeringens vård, men dessa myndigheter tillhandahåller inte ens de grundläggande behoven som tillräckligt med mat och rätt till medicinsk hjälp och hygien.

Flyktingarna i Kakuma Camp 13 vädjar till internationella hjälporganisationer för att få hjälp med förflyttning till EU-länder.

Lägret skulle på grund av ”missförhållanden” läggas ned 30 juni 2022, vilket är något som skrivits om i februari i år. Men detta var inget som förmedlats till de bosatta utan något de fick reda på efterhand utifrån.  Hbtqi+-personerna bestämde sig i ren desperation den 23 november 2022 för att lämna lägret. Utan tält, och utan någon form av skydd mot fiender, mitt på ljusa dagen.

”Vi är inte fångar, därför väljer vi att lämna” löd deras ord via videolänk som sändes ut offentligt.

De modiga flyende med barn och livet som insats hann inte komma långt innan de blev stoppade av polis, som svarade dem med tårgas och slog vissa av dem så hårt så de knappt kunde gå tillbaka. En kvinnas barn försvann i kaoset. Detta hände under samma vecka som internationella dagen mot könsrelaterat våld.

Flyktingarna blev alltså tagna tillbaka till lägret men enligt UNHCR Kenya användes inget våld, utan det är en efterkonstruktion på sociala medier. UNHCR Kenya säger att de vill ha en dialog, men varje gång någon utifrån eller flyktingarna själva försökt så har de bemöts med tystnad.
Nu vädjar de återigen: Snälla, hjälp oss härifrån. Ta inte våra liv för givna.

#FREEBLOCK13