Radar · Morgonkollen

Lagstiftningskrig i USA utmanar HD:s linje

Abortmotståndare och abortförespråkare framför Högsta domstolen i Washington.

Striktare abortlagar i republikanska delstater möter motstånd i demokratiska USA. I en pik till Texas har Kalifornien använt delstatens abortlagstiftning – mot illegala vapen. ”De liberala försöker medvetet utmana Högsta domstolens linje och därmed tvinga fram klara beslut”, säger USA-kännaren Oscar Winberg.

När konservativa delstaten Idaho förbjöd aborter efter sjätte gravidveckan och gjorde det möjligt för släktingar att anmäla en utförd abort svarade liberala grannen Oregon med att klubba ett paket på 15 miljoner dollar, drygt 140 miljoner kronor, för att täcka abortkostnader för kvinnor från andra delstater.

Efter det att Texas tillåtit privatpersoner att stämma läkare som utfört en abort eller taxichaufförer som skjutsat en kvinna till en abortklinik har liberala Kalifornien svarat med att föreslå en liknande lag – riktad mot illegala vapen.

På sätt och vis kan man beskriva det som pågår i USA, där lagstiftning haglar från höger till vänster, som ett lagstiftningskrig, enligt historieforskaren och USA-kännaren Oscar Winberg vid Åbo Akademi.

– De liberala försöker medvetet utmana Högsta domstolens linje och därmed tvinga fram klara beslut. Om principen – att man kan utnämna privatbefolkningen till någon sorts sheriffer genom stämningar – gäller, så vill de liberala testa hur det ser ut om skon sitter på andra foten för att få klarhet från Högsta domstolen, säger Winberg.

Kalifornien pikar Texas

Historiskt drar republikanska och demokratiska delstater allt längre åt det liberala eller konservativa hållet. Men det som nu pågår har till stor del att göra med Högsta domstolen och hur den, med sin nuvarande övervägande konservativa majoritet, har gjort hårdare abortlagar och inskränkningar i hbtq-rättigheter möjliga.

I Florida ska lärare i grundskolan förbjudas att undervisa om olika sexuella läggningar och könsidentiteter. I Texas har man nyligen vidtagit en lag där transbarn kan omhändertas från sina föräldrar om de hjälper sina barn att få hormonmediciner.

Särskilt Kalifornien har utmärkt sig med det ena utspelet och lagförslaget efter det andra som svar på den socialkonservativa politiken. Det senaste vapenlagförslaget som mött massiv kritik från konservativa och vapenlobbyn godkändes, i ett första steg av flera, i delstatens juridiska utskott nyligen, och är skräddarsytt efter Texas abortlagstiftning.

– Om Texas kan använda den här metoden för att avlägsna en kvinnas bestämmanderätt och skapa fara för liv, kan Kalifornien använda samma metod för att skapa ett förbud mot dödliga krigsvapen och rädda liv, säger den demokratiske delstatssenatorn Robert Hertzberg i Kalifornien enligt AP.

Aborträttsaktivister demonstrerar i Oklahoma efter det att en strikt abortlag klubbats i delstaten i början av april som förbjuder de allra flesta aborter, även om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt
Aborträttsaktivister demonstrerar i Oklahoma efter det att en strikt abortlag klubbats i delstaten i början av april som förbjuder de allra flesta aborter, även om graviditeten är ett resultat av incest eller våldtäkt. Foto: Sean Murphy/AP/TT

Taktiskt politiskt drag

Även om det ligger i linje med liberala värderingar är det också ett smart politiskt drag av Demokraterna, anser Oscar Winberg.

– Det blir en politisk dubbelseger. Man driver inte endast frågan om vapenlagstiftning som många anhängare är engagerade kring och mobiliserar runt. Med den aktuella lagstiftningen engagerar man också de som är emot abortförbud.

– Så man når två segment som är väldigt viktiga inom det demokratiska partiet.

"Sorgligt"

USA:s delstater har historiskt tampats med hur man ska förhålla sig till andra delstaters lagstiftning och splittrats av Högsta domstolens dömande. Under 1950- och 1960-talet skapade progressiva beslut gällande svartas rättigheter upprördhet i amerikanska södern och på 1800-talet försökte delstater som ännu inte förbjudit slaveri få slavar som flytt tillbakalämnade.

Liknande agerande kan man se i dag när exempelvis Idaho och Texas försöker begränsa kvinnors rätt till abort även i andra delstater, säger Winberg.

– Det finns en spänning just nu och för att lösa den spänningen traditionellt har det krävts att Högsta domstolen tar ställning. Även om det varit beslut som varit impopulära har de varit konsekventa och inte öppet partipolitiska. Just nu ser det ganska sorgligt ut när man tittar på HD:s förmåga att leda i den här frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV