Radar · Politik

ETC sparkar Kajsa Ekis Ekman

Dagens ETC bryter sitt 10-åriga samarbete med Kajsa Ekis Ekman.

Tidningen ETC:s ledarskribent Kajsa Ekis Ekman har fått sparken, det meddelade tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson i går.

Tidningen ETC:s mångåriga medarbetare och kontroversiella ledarskribent Kajsa Ekis Ekman fick i går sparken från tidningen.

Upprinnelsen är en ledare av Kajsa Ekis Ekman, Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar? som publicerades i söndagens ETC.

I texten skrev Kajsa Ekis Ekman bland annat att Kyiv independent via en anställd reporter har kopplingar till den ökända nazistiska Azovbataljonen.

Ekmans text kritiseras även för att ha stora likheter med ett längre reportage på sajten Mint press news, som publicerar innehåll från statskontrollerade ryska RT, tidigare Russia today, och Sputnik, uppger TT.

Men, skriver chefredaktör Andreas Gustavsson, det var för vad Kajsa Ekis Ekman skrev i sociala medier om ”att Russia today, RT, är något annat än en propagandacentral. Det kan jag inte tolerera.”

– Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, säger han till SVT.

Kajsa Ekis Ekman på Instagram
Kajsa Ekis Ekman på Instagram. Oklart om det är detta inlägg som Andreas Gustavsson syftar på.

ETC – en ”tydligare linje”

Andreas Gustavsson skriver i ETC att han upplevde texten om Kyiv independent som provocerande, men att han står fast vid beslutet att publicera, och skriver att ETC utvecklats och att tidningens läsare nu ”förväntar sig” en ”mer klassisk ledarsida”, ”där en ledarredaktion representerar tidningen och blir dess röst” – och har en ”tydligare linje”.

Syre söker Kajsa Ekis Ekman för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV