Radar · Utrikes

Turkiet: Grekland besköt turkiskt fartyg

Efter en turkisk militärövning i det Egeiska havet i juni i år riktade landets president Recep Tayyip Erdogan en stark uppmaning till Grekland om att avmilitarisera öarna nära Turkiet.

Den grekiska kustbevakningen ska ha beskjutit ett turkiskt lastfartyg i internationellt vatten i det Egeiska havet. Den anklagelsen riktar den turkiska kustbevakningen mot sin grekiska motpart i ett uttalande.

Beskjutningen ska ha skett drygt 20 kilometer söder om den turkiska ön Bozcaada. Enligt uttalandet ska ingen ha skadats.

Ett videoklipp från lördagen publicerat av den turkiska kustbevakningen sägs visa händelsen, där ett dussintal skott hörs. Klippets autenticitet har inte kunnat bekräftas.

Frostiga relationer

De båda grannländerna, båda medlemmar i Nato, har varit inblandade i dispyter i årtionden och relationerna har varit särskilt frostiga under de senaste veckorna, där båda sidor påstår att den andra kränker deras luftrum.

Enligt Turkiet bryter Grekland även mot internationella avtal genom att ha en militär närvaro på öar nära Turkiets kust. Grekland, å andra sidan, menar att de måste kunna försvara öarna – som ligger närmare Turkiet än det grekiska fastlandet – mot sin militärt starkare granne.

Efter den senare tidens utveckling har grekiska tjänstemän uttryckt en oro över ytterligare ett konfliktutbrott i Europa.