Glöd · Debatt

”Småpartierna har ingen chans – och inte klimatet heller om MP trillar ur” 

"Skillnaden mellan att vara besviken på MP och bli besviken på riktigt är farligt stor", skriver Maria Gardfjell, avgående riksdagsledamot för Miljöpartiet i Uppsala och 1:e vice ordförande miljö- och jordbruksutskottet.

Det är ingen tvekan om att partier som F!, Partiet Vändpunkt och Klimatalliansen har engagerade sympatisörer som driver många viktiga krav. Men vi måste vara uppriktiga mot oss själva. Ingen av dessa partier har någon chans att ta plats i riksdagen. Däremot kan det vara helt avgörande för klimatomställningen, miljön och jämställdheten att åtminstone Miljöpartiet är kvar i riksdagen, skriver debattören. 

DEBATT. Riksdagsvalet 2022 är ett ödesval på flera fronter. Klimatkrisen kräver snabb och rättvis omställning. Miljöhot som insektsdöd och utfiskning av haven slår mot livsmedelsproduktionen. Populism, nationalism och främlingsfientlighet kan bli regeringspolitik.

Kritiken mot samhällets och politikens oförmåga att gå synligt och starkt framåt i jämställdhet, miljö och klimat har skapat ett sug efter fler aktörer och partier. Men är det inte just nu som vi behöver bli starkare tillsammans?

Ingen trodde väl bara för något eller några år sedan att kärnkraft och Nato skulle anses som bra politik av en majoritet av riksdagens partier? Utan motkraft i riksdagen och i regeringsförhandlingar kan värre bli värst.

Det är ingen tvekan om att partier som F!, Partiet Vändpunkt och Klimatalliansen har engagerade sympatisörer som driver många viktiga krav. Men vi måste vara uppriktiga mot oss själva. Ingen av dessa partier har någon chans att ta plats i riksdagen. Däremot kan det vara helt avgörande för klimatomställningen, miljön och jämställdheten om åtminstone Miljöpartiet är kvar i riksdagen.

Jag har varit aktiv i miljörörelsen sedan barnsben. Jag har de senaste 16 åren varit politiskt aktiv i Miljöpartiet. Jag har gjort min värnplikt, kämpat hårt och ska sluta med partipolitik för att låta mitt engagemang komma till uttryck på nya sätt.

Men jag måste som en sista insats vädja till alla miljö-, klimat- och jämställdhetsmänniskor: svälj, andas och skölj ansiktet i kallt vatten. Låna ut din röst till Miljöpartiet i riksdagsvalet. Vår starka gemensamma röst måste göra skillnad, inte bara bli ynkliga siffror i Valmyndighetens tabell.

Jag väljer att rikta mig till dig som är engagerad på riktigt. Välj inte bara klimat, miljö och jämställdhet. Välj Miljöpartiet.

För skillnaden mellan att vara besviken på MP och bli besviken på riktigt är farligt stor. Tillsammans är vi starkare.