Radar · Politik

MP-kandidaterna med chans till riksdagsplats

Det ser ut som att Miljöpartiets  Ulrika Westerlund och Daniel Helldén får göra Per Bolund sällskap i den svenska riksdagen.

Sedan hösten 2011 är Daniel Helldén borgarråd för Miljöpartiet i Stockholm, sedan 2018 i en grönblå majoritet. Om resultatet från SVT:s vallokalsundersökning står sig kommer han efter valet träda in i riksdagen.

— Det känns hoppfullt, men jag tror inte att regeringsfrågan kommer att vara löst ikväll. De siffrorna kommer vi nog inte ha än på ett tag. Men det hade såklart varit skönt att få pusta ut efter en så här intensiv valrörelse.

Som riksdagspolitiker menar han att uppdraget blir att ta med sig arbetet från Stockholms stad till riksnivå.

— Det centrala som jag ser det är att fortsätta driva en stark grön politik, precis som vi har gjort i Stockholm.

"Stockholmsmodellen" utesluten på riksnivå

Att samarbeta med Liberalerna och Moderaterna på nationell nivå, på liknande sätt som skett i Stockholm, ser han dock som uteslutet.

— Det finns inte på kartan utifrån hur de beter sig nu, med tanke på sättet de öppnat för samarbete med SD. L och M i Stockholm är något annat, de är mer allmänborgerliga. Den typen av samarbete kommer inte att ske på riksnivå, det går inte.

En annan MP-kandidat med chans på riksdagsplats om resultatet från vallokalsundersökningen håller sig är Ulrika Westerlund, tidigare ordförande för RFSL och sakkunnig i hbtqi-frågor. Även hon är försiktigt optimistisk gällande det slutgiltiga valresultatet.

— Jag är glad men med inslag av nervositet.

Som riksdagspolitiker, vilka hbtqi-frågor skulle du vilja fokusera på?

— Det finns en hel palett av viktiga frågor. Bland annat könstillhörighetslagen, förbud av omvändelseterapi, rättssäkra asylprövningar och en utredning om föräldrabalken som jag skulle vilja ta vidare.

Vad skulle det innebära för hbtqi-frågor om SD blev ett regeringsparti?

— I den valrapport som släpptes av RFSL i somras framgår att Sverigedemokraterna är det parti som mest konsekvent motsatt sig förbättringar av hbtqi-personers livsvillkor. Flera partier har också uppgett att de är villiga att kompromissa med SD i hbtqi-frågor, särskilt KD.