Energi

Just nu är västkusten som vackrast

På kajaktur med guiden Christina Ingemarsdotter strax utanför Grundsund.

Kanske är det allra bäst att resa till västkusten under den tidiga hösten. Vattnet är ännu varmt, färgerna klara och turisterna få. Då visar Bohuslän sin finaste sida.

Med det ena lugna paddeltaget efter det andra glider kajaken fram mellan kobbarna i det bohuslänska havsbandet. Vädret kan inte bli bättre. Solen lyser från en molnfri himmel och den rosa bohusgraniten gnistrar i det skarpa ljuset.

Jag är ute på en ovanligt fin tur med kajakguiden och instruktören Christina Ingemarsdotter utanför Grundsund strax söder om Lysekil. Christina har anordnat kajakturer här i 18 år, och menar att de får människor att må bra:

– Det händer något med en när man kommer ut i en kajak. Sinnet öppnas och man får kontakt med naturen, säger hon.

De bulliga, grova klipporna runt oss liknar skulpturer. Det är som att paddla mellan bitarna i ett sönderslaget jättepussel. Under oss passerar gulbruna skogar av tång, ljusa sandbankar och blånande bråddjup. Små kammaneter svävar graciöst under ytan.

– Kammaneterna är vackra, men en invasiv art vi måste hålla koll på. Visste du att de lyser på natten, efter att ha samlat solljus på dagen?

Ramsvikslandet har många olika badställen med mäktiga omgivningar, som denna lilla vik strax före Blåberget där man samtidigt skymtar flera övergivna stenbrott
Ramsvikslandet har många olika badställen med mäktiga omgivningar, som denna lilla vik strax före Blåberget där man samtidigt skymtar flera övergivna stenbrott. Foto: Anders Pihl/TT

Sillfiske och stenhuggerier

Medan vi paddlar berättar Christina Ingemarsdotter om traktens historia, om tiden när Sverige, Norge och Danmark kämpade om landskapet och om sillfiskets stora betydelse här. Det typiska, trädlösa bohuslänska landskapet är ett resultat av fiskerinäringens behov av ved för att koka fiskolja. Överallt ser vi också lämningar från små stenhuggerier.

– Det var den massiva hållbara graniten som var attraktiv för stenhuggeriindustrin, berättar Christina.

Efter en fikastund med kaffe ur termos och hembakta bullar styr vi tillbaka till idyllen Grundsund. Att fiskebyn har behållit sitt ovanligt traditionella utseende förklarar Christina Ingemarsdotter med att den lilla hamnen saknar moderna pontoner. I stället finns det bara kajer, som i gamla tider. Att paddla genom Grundsunds trånga hamnkanal omgiven av sjöbodar i olika färger känns som att möta ett Bohuslän i reklamfilmsversion.

Grundsund har kvar sitt traditionella utseende
Grundsund har kvar sitt traditionella utseende. Det beror på att det inte finns några pontoner i hamnen, förklarar Christina Ingemarsdotter. Foto: Anders Pihl/TT

De klara färgerna

Denna soliga morgon började på andra sidan Gullmarsfjorden, eller Gullmarn som den heter, på Strandflickornas havshotell i Lysekil. Det är ett etablissemang som skickligt efterliknar ett gammaldags pensionat från förra sekelskiftet. Det äkta porslinet och de små skulpturerna i matsalen påminner om den tid då kung Oscar II gjorde Lysekil till inneort på västkusten.

Pensionatskänslan går dock att kombinera med modernare lyx. Genom att vandra över berget bakom huset kommer man ner till Havsateljén, en renoverad bohuslänsk sjöbod som lutar sig över en strandhäll. Boden ingår i Strandflickornas koncept Husen vid havet. Här kan man sitta någon meter från vattnet, inne såväl som ute, och alternera dopp i havet med dopp i en ångande varm jacuzzi.

Början av hösten är en fin tid i Bohuslän. De flesta tillfälliga besökare har åkt hem, men tillräckligt många är kvar för att det ska finnas liv och rörelse. Badvattnet är varmt och höstmarknaderna väntar runt hörnet. Även Christina Ingemarsdotter, som anordnar sina utfärder ända fram till slutet av oktober, tycker om årstiden:

– De klara färgerna och den höga luften gör kajakturerna extra njutbara, säger hon.

Utsikt från Strandflickornas havshotell i Lysekil
Utsikt från Strandflickornas havshotell i Lysekil. Foto: Anders Pihl/TT

Vandra i klippornas rike

Något man inte heller bör missa är några timmars vandring. Jag väljer att promenera i Ramsvikslandet, ett berömt naturreservat strax norr om Lysekil och Smögen.

Ramsvik kallas ”klippornas rike” och det råder ingen tvekan om varför. Över hela ön bildar bohusgraniten så stora formationer att de liknar fjäll. Däremellan breder graniten ut sig som ett slags lutande stenslätter. Andra vandrare långt borta ser ut som små myror som sävligt skrider fram över en bergsrygg. Ute på Ramsvik känner man sin litenhet i naturen.

De mjuka, släta formerna på graniten gör oftast vandringen lätt. Bara den vackra Vita leden bort mot Blåberget innebär utmaningar. Här går leden över några jättesprickor som barn och äldre kan ha problem med.

Vy på södra Ramvikslandet mot Hällingedalen
Vy på södra Ramvikslandet mot Hällingedalen. Bakom bergen finns härliga badhällar och kung Tryggves grav från vikingatiden. Foto: Anders Pihl/TT

Lingonris och vildkaprifol

Under vandringen njuter jag av de annalkande höstfärgerna. Lingonriset klär om till rött och gör sig fin mot enbuskarnas grönska och den djuplila ljungen. Vilda nypon och hönsbär ger klarröda signaler. Förvånansvärt många växter blommar fortfarande, exempelvis vildkaprifol, gulmåra, backnejlika och fackelblomster.

Med sina badvikar och utsiktsplatser och omväxlande naturscenerier är Ramsvikslandet perfekt för en dagsvandring med medhavd lunch. Ramsvik Stugby och camping erbjuder övernattning och har både restaurang och butik. Bohusläns bästa tid bär på många möjligheter.

————————

Tips för en höstweekend i Bohuslän

• Kajakpaddling i Grundsund. Grundsund ligger strategiskt mitt i Bohuslän med paddling i världsklass i alla riktningar. Finns både uthyrning över dagen och längre guidade turer med övernattning.

• Vandring längs Bohuskusten. Bohuslän har många fantastiska vandringsleder. En är STF:s signaturled Bohuskusten från Brodalen till Ramsvikslandet, med bra alternativ för boende och fina naturupplevelser längs klippor och hav.

• Spa i Bohuslän. Tidig höst när första kylan börjar anas är det svårslaget med en spavistelse här. Bohuslän har ett antal förnämliga spahotell som tar vara på omgivningarna. Exempelvis anläggningarna Vann, Stenungsbaden, Tanumstrand – By the Sea, Bokenäset Hotell & konferens och Smögens hafvsbad (sic!).

Om Bohuslän

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och har 309 000 invånare. Namnet kommer från Bohus fästning utanför Kungälv. Det finns över 50 000 fornlämningar registrerade i Bohuslän.

Här kan du bo – några rekommendationer:
• Ramvik Stugby och camping – bekväma stugor i olika storlekar, restaurang, butik och fin badstrand

• Strandflickornas havshotell – pensionat med charm i fyra olika slags boenden samt restaurang Fröken Frimans salong & bistro

• Gullmarsstrand Hotell & konferens – havsnära hotell utanför Fiskebäckskil med spaavdelning och paketerbjudanden.