Glöd · Ledare

Öppna gränsen för ryssen

Finland, Lettland, Estland, Litauen och Polen. Hela EU har infört skärpta säkerhetskontroller för ryska medborgare och EU-land efter EU-land begränsar nu möjligheten till turistvisum för ryska medborgare. 

Även om det formellt fortfarande finns möjlighet för ryska medborgare som inte vill kriga åt Putin att söka asyl så minskar den möjligheten radikalt för varje begränsning av möjligheten att lämna Ryssland som införs. Om vi bara släpper in dem som deserterar så kommer förstås Putin försöka stoppa alla som är på väg att resa ut ur landet innan det har skett. 

Vi fördömer (med rätta) alltså Putins krig, vi skickar (med mindre rätt) vapen till dem som bekämpar hans invasion, men vi är inte beredda att hjälpa dem som inte vill delta i invasionen. Det är faktiskt otroligt pinsamt. Ryska män som Putin tvingar kriga är också offer (precis som de män som Zelenskyj tvingar delta). Att Putin är galen och ond gör inte alla ryssar till onda och galna, framför allt inte de ryssar som vägrar ställa upp på Putins galenskap.

Det är dags att öppna gränserna och välkomna inte bara flyende ukrainare utan även ryssar. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV