Radar · Utrikes

Oljearbetare strejkar i protesternas Iran

En bild på Mahsa Zhina Amini ligger på marken under en demonstration i Jerusalem den 6 oktober.

Irans demonstranter fortsätter att trotsa makten.
För fjärde veckan i rad bränner kvinnor slöjor och ropar slagord mot regimen. Nu har även oljearbetare ha inlett en strejk till stöd för protesterna.

På filmer som sprids i sociala medier syns hundratals män vandra ut från oljeraffinaderier i kustprovinsen Bushehr, medan de ropar slagord som ”död åt diktatorn”.

Enligt oppositionella iranska medier har delar av arbetsstyrkan inlett en strejk till stöd för de landsomfattande protesterna.

Ett uttalande från en fackliknande organisation som samordnar oljearbetare uppmanar alla i olje-, gas- och petroleumbranschen att demonstrera och förbereda sig för strejk, oavsett anställningsform, skriver brittiskbaserade Iran International.

Strejker i oljeindustrin, en av de viktigaste sektorerna i Irans ekonomi, bedöms ha spelat en stor roll under revolutionen 1979.

Rapporter om tunga vapen

Demonstranter i Teheran har mötts av tårgas och från nordvästra Iran kommer rapporter om att tunga vapen har satts in mot de protesterande folkmassorna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Den kurdiska Oslobaserade organisationen Hengaw anklagar myndigheterna för att ha skjutit skarpt med maskingevär i staden Sanandaj. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende part.

De omfattande protesterna, de största att skaka Iran på flera år, bröt ut i september efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i polisförvar efter att ha gripits av den islamiska diktaturens moralpolis. Aminis påstådda brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Många döda

Enligt den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) har minst 95 människor dödats under regimens hårda nedslag mot demonstranterna. Ytterligare 90 människor dödades i staden Zahedan i sydöstra Iran i samband med protester som bröt ut efter att en polischef anklagats för att ha våldtagit en tonårig flicka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV