Radar · Politik

L ”övertygade” om att få plats i regering

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson ska snart lämna sin slutrapport om försöken att bilda regering, men ännu finns inget besked om en överenskommelse. Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson är ”övertygad” om att L kommer att ingå i en regering.

På onsdag klockan 11 ska moderatledaren Kristersson träffa riksdagens talman Andreas Norlén. Då är det dags att redogöra för hur regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har gått.

Förhandlingarna har nu pågått i en månad. De handlar dels om vilken politik en ny regering ska driva, dels om vilka partier som ska sitta i regeringen.

Frågan är om L ska få en plats i den tillsammans med M och KD. I slutet av förra veckan fanns uppgifter om att SD motsatte sig att L ska få ministerposter, medan SD blir utan.

Är övertygad

– Vi är övertygade om att vi kommer ingå i den här regeringen, säger L:s ekonomisk politiske talesperson Mats Persson till SVT.

Men om regeringsförhandlingarna blir klara till onsdag ”återstår att se”.

– Vi har ingen brådska, det viktigaste är att det här blir bra för Sverige, säger Persson till SVT.

Partiernas riksdagsgrupper sammanträder som vanligt på tisdagseftermiddagen. Det är oklart om partiledningarna då kommer att lämna någon ny information till ledamöterna om hur förhandlingarna har gått.

Om en överenskommelse om regeringssamarbete nås innan Kristersson ska gå till talmannen på onsdag, så skulle den också kunna förankras i riksdagsgrupperna vid extra insatta möten på onsdag morgon.

Möttes på slott

Enligt TV4 Nyheterna träffades partiledarna för de fyra högerpartierna på Tidö slott utanför Västerås i helgen. Aftonbladets reporter såg KD-ledaren Ebba Busch och Moderatledaren Ulf Kristersson lämna slottet på måndagskvällen. Det har inte kommit ut någon information om resultatet av det mötet.

Om en överenskommelse inte blir klar till onsdag klockan 11, så kan Kristersson begära mer tid från talmannen för att fortsätta förhandlingarna.

Det finns dock flera frågor som det är bråttom för en ny regering att ta tag i.

En akut fråga är det högkostnadsskydd mot höga elräkningar som högerpartierna lovat ska vara på plats den 1 november. Svenska Kraftnät har av den avgående regeringen fått i uppdrag att ta fram ett förslag till senast 15 november.

Kritiserar S

Moderaternas energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin angrep i en debattartikel i måndags S-regeringen för att inte vilja inte skynda på processen utan ”rent demonstrativt vilja sitta på händerna”.

– Jag tycker det är väldigt svagt. Det är häpnadsväckande svagt, säger statsminister Magdalena Andersson (S) om kritiken till Aftonbladet.

En annan akut fråga är de pågående diskussionerna med Turkiet för att få landet att godkänna ett svenskt Natomedlemskap. Det kan behövas att även Sveriges nye statsminister försäkrar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att överenskommelsen från i somras ska fullföljas.

En tredje akut fråga är statsbudgeten för nästa år. Senast den 15 november måste den ligga på riksdagens bord. Budgetförhandlingar mellan högerpartierna pågår, bland annat om hur man ska möta en hotande lågkonjunktur utan att spä på inflationen.

Om en överenskommelse är nådd till i morgon förmiddag, så kan riksdagen rösta om Kristersson som Sveriges nye statsminister tidigast på fredag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV