Radar · Morgonkollen

USA: Gapet krymper i Nevada – kan avgöra senaten

En valarbetare jobbar med rösträkningen i Las Vegas, Nevada.

Republikanen Adam Laxalts ledning i senatsvalet i Nevada fortsätter att krympa. Nu är hans ledning mindre än en procentenhet mot sittande demokraten Catherine Cortez Masto.

I senaten, den amerikanska kongressens övre kammare, är ställningen fortsatt 48–49 till Republikanernas fördel. Men i det demokratiska lägret är man hoppfull.

– Jag tror att vi har en verklig chans att utöka vår majoritet från 50 till 51, säger Tim Kaine, senator från Virginia, enligt The New York Times.

I Nevada och Arizona pågår rösträkning för fullt, och det är fortsatt för jämnt att utse en segrare.

Krympt ledning

I Nevada leder den republikanske Adam Laxalt framför demokraten Catherine Cortez-Masto. Men det är främst poströster som återstår, vilket tros kunna gynna Cortez-Masto. Ledningen är drygt 8 000 röster, 0,88 procentenheter, tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid. Gapet som krympt i takt med att fler röster räknats.

I Arizona leder Demokraternas Mark Kelly mot Republikanernas Blake Masters, med 115 000 röster, drygt 5 procentenheter. Där har Kelly utökat ledningen något det senaste dygnet.

Vinner något parti i båda delstaterna innebär det att partiet i fråga får maktbalansen i senaten. Tillfaller delstaterna ett parti vardera vänds blickarna mot Georgia, där ingen av kandidaterna nådde 50 procent och en andra valomgång väntar i december.

Republikanerna nära majoritet

Det återstår fortfarande 26 stolar att fördela i USA:s representanthus efter tisdagens mellanårsval, där rösträkningen fortsätter och det är för jämnt för att utse en segrare, enligt CNN.

Enligt tv-kanalens prognos har Republikanerna ledningen med 211 mot Demokraternas 198, där 218 krävs för majoritet. Republikanska kandidater leder rösträkningen i elva av de återstående 26 och Demokrater i de övriga 15.

Enligt nyhetsbyrån AP:s bedömning är ställningen 211–192.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV