Radar · Morgonkollen

Fossilförbränningen mot rekordnivåer i år

Ett kolkraftverk spyr ut rök i tyska Niederaussem i en bild från början av november.

Koldioxidutsläppen borde sjunka. I stället ser 2022 ut att bli ytterligare ett rekordår när det gäller utsläppen från fossila bränslen, säger forskare i samband med klimatmötet i Egypten.

Kriget i Ukraina och återhämtningen efter pandemin bidrar till att världen går mot ett nytt rekordår när det gäller utsläppen av växthusgasen koldioxid från fossila bränslen som olja, kol och gas, som står för lejonparten av utsläppen.

– Oljan drivs mest av återhämtningen från covid, och kol och gas drivs på mer av händelserna i Ukraina, säger Glen Peters, forskare vid klimatforskningsinstitutet Cicero i Norge.

Räknar man med alla koldioxidutsläppskällor, som avverkning av skog och landanvändande, så kommer 40,6 miljarder ton släppas ut i år, strax under rekordnivån från 2019, visar prognosen för 2022.

– Utsläppen är nu fem procent högre än de var när Parisavtalet undertecknades (2015), säger Peters och fortsätter:

– Man måste fråga sig: När kommer de att börja gå ned?

En ljuspunkt är Kina, där utsläppen väntas minska en procent i år, men det beror antagligen på nedstängningar till följd av landets stränga covidregler. I EU väntas utsläppen minska med måttliga 0,8 procent, medan USA och Indien bedöms stiga en och en halv respektive sex procent.