Radar · Miljö

Cop27: Årets tio viktigaste klimatforskningsinsikter

Miljöaktivisten Modou Fall poserar för en bild  på nedskräpade Yarakh Beach i Dakar, Senegal, den 8 november 2022, i samband med det pågående klimattoppmötet Cop27.

Vår anpassningsförmåga har gränser och för att minska framtida förluster och samhällskostnader så behöver vi minska utsläppen snabbt och koordinerat. Det är några av de viktigaste insikterna som ledande forskare presenterade under klimattoppmötet under torsdagen.

Vare år presenterar de internationella nätverken Future earth och The earth league samt World climate research programme (WCRP) det senaste årets viktigaste slutsatser inom klimatforskningen i rapporten 10 New insights in climate science. Årets rapport tar framförallt fasta på det komplexa samspelet mellan klimatförändringar och andra riskfaktorer såsom konflikter och krig, pandemier och livsmedelsförsörjning.

”Rapporten visar bland annat att vår anpassningsförmåga till klimatförändringar är begränsad. Högre vattennivåer som dränker kustsamhällen och extrem värme som hotar vår hälsa är bara två exempel som vi saknar förmåga att anpassa oss till. Och områdena som löper störst risk att drabbas negativt bebos av 1,6 miljarder människor – en siffra som beräknas fördubblas 2050”, säger Wendy Broadgate, verksamhetschef för Future earth Sverige, i ett pressmeddelande.

”Omedelbar global samverkan”

Rapporten visar också att ett fortsatt beroende av fossila bränslen förvärrar våra redan sårbara system för energi- och livsmedelsförsörjning. Därför måste utsläppsminskningar till snarast för att undvika och minimera framtida förluster och skador.

”Den senaste forskningen visar kraftigt stigande samhällskostnader kopplade till extrema klimathändelser och ett akut behov av att sluta överträda gränser för vår anpassningsförmåga eftersom konsekvenserna då blir bestående. Om vi genomför en regelmässig och säker implementering av Parisavtalet kan det resultera i en rad globala vinster. Men för att lyckas krävs en närmast omedelbar global samverkan,” säger Johan Rockström, vice ordförande av the Earth league, the Earth commission och chef Potsdam institute for climate impact research, i pressmeddelandet.

De tio viktigaste klimatforskningsinsikterna enligt rapporten:

Vi kan inte anpassa oss i oändlighet
Redan idag har människor och ekosystem runtom i världen svårt att anpassa sig till ett varmare klimat, och går vi över 1,5 eller 2 grader kommer detta bli ännu tydligare.

Hotspots för sårbarhet återfinns i riskregioner
1,6 miljarder människor lever redan i områden som är utsatta för klimatrisker, och antalet beräknas fördubblas til 2050.

Klimatet hotar vår hälsa på flera sätt
Ökad dödlighet vid värmeböljor, högre risk för utbrott av smittsamma sjukdomar samt fler skogsbränder är alla exempel på hur klimatet kan påverka vår hälsa.

Klimatrörlighet
Fler och mer intensiva extremväder kommer i allt högre grad driva på ofrivillig migration och förflyttningar. Föregripande åtgärder kommer att behövas för att minimerar riskerna detta innebär.

Mänsklig säkerhet är beroende av klimatsäkerhet
Klimatförändringar kan förvärra redan existerande säkerhetsaspekter och därmed förvärra konflikter. Därför måste åtgärder tas också för att stärka nationell säkerhet.

Hållbar markanvändning är grundläggande för att nå klimatmålen
Istället för att låta jordbruket expandera i natur-områden är det viktigt att istället försöka nå en ökad avkastning genom de områden som redan används, genom ett hållbart jordbruk som också kan bidra till klimatlösningar. Med ökande temperaturer kommer detta dock bli allt svårare.

Privata hållbara investeringar har inte lyckats skapa djupgående förändringar
Privata investeringar är främst utformade för att passa nuvarande affärsmodeller snarare än att åstadkomma betydande utsläppsminskningar.

Förluster och skador
Vi ser redan omfattande förluster och skador till följd av klimatförändringar redan idag, och dessa väntas bli än värre i framtiden. För att förhindra såväl ekonomiska som andra förluster så krävs det samordnade globala politiska åtgärder, snabba utsläppsminskningar och ett effektivt anpassningsarbete.

Inkluderande beslutsfattande
Klimatåtgärder kommer att bli mer effektiva och rättvisa om beslutsfattande blir mer inkluderande och decentraliserat och mer hänsyn tas till lokala erfarenheter.

Strukturella barriärer och ohållbara inlåsningar
En djupgående omställning av samhället förhindras av vårt resursintensiva ekonomiska system, vars intressen går ut på att bevara status quo. För att ändra på detta behöver man integrera rättvisa och jämlikhet i globala avtal och beslutsprocesser och fundamentalt förändra hur man mäter framgång.

Läs mer om rapporten här.