Radar · Utrikes

Hbtq-fientlig lag på väg att träda i kraft i Florida

Ett flertal amerikanska delstater har introducerat lagförslag som tar sikte på hbtq-elever.

Delstatssenaten i Florida röstade i tisdags ja till den kontroversiella “Don’t say gay”-lagen, som förbjuder lärare i grundskolan att prata med elever om hbtq-frågor och könsidentitet. Hittills i år har mer än 170 hbtq-fientliga lagförslag introducerats i USA, enligt den ideella organisationen Freedom for all Americans.

Lagen som antogs av senaten i Florida i tisdags heter officiellt Föräldrars rätt inom utbildning och ska förbjuda samtal om hbtq-frågor och könsidentitet i grundskolan. Den gör det också möjligt för föräldrar att stämma skolor som inte efterföljer lagen. I en tidigare version av lagförslaget skulle skolor även vara skyldiga att informera föräldrar om deras barns sexuella läggning, ett tillägg som senare strukits efter högljudd kritik.

“Don’t say gay” är ett av hundratals hbtq-fientliga lagförslag som introducerats i USA sedan årsskiftet, varav många har tagit sikte på hbtq-elevers rättigheter. Enligt den ideella organisationen PEN America är liknande lagförslag som det som röstats igenom i Florida under övervägande i ytterligare åtta delstater.

Riktar in sig på transelever

“Det vi ser är att hbtq-fientliga grupper nu gör skolan till en stridsfråga, genom lagstiftning och andra typer av åtgärder. Skolan har blivit en måltavla för hbtq-fientliga organisationer”, säger Mary Emily O’Hara, talesperson för hbtq-rättsorganisationen GLAAD, i ett uttalande.

Många av lagförslagen riktar sig särskilt mot transelever. Exempelvis antog nio delstater förra året lagar som förbjuder transelever att tävla inom skolidrott på sätt som överensstämmer med deras könsidentitet.

I Florida har den republikanske guvernören Ron DeSantis uttryckt sig positivt till “Don’t say gay”-lagen och med hans underskrift kan den träda i kraft den 1 juli i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV