Radar · Inrikes

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Under påsken sattes bland annat bilar i brand, som här på en parkering i Navestad i Norrköping.

Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i samband med högerextremisten Rasmus Paludans manifestationer, uppger TV4 Nyheterna och Ekot.

Enligt Ekot, som tagit del av rapporter från underrättelseenheten, fanns bland annat farhågor om att kriminella skulle delta i motdemonstrationerna. I en rapport sju veckor före påsk varnades för att det skulle kunna leda till bland annat stenkastning mot blåljuspersonal och bilbränder.

Under påskhelgen skadades ett stort antal poliser vid de våldsamma upploppen i bland annat Linköping och Norrköping.

Rikspolischefen Anders Thornberg sade efter kravallerna att polisen inte hade några underrättelser om riskerna i samband med manifestationerna. Nu förtydligar han sig:

”Inför allmänna sammankomster av detta slag görs en hot- och riskbedömning med utgångspunkt från tillgänglig underrättelseinformation. Denna bedömning ligger till grund för den resurs som tillsätts. Det innebär emellanåt beslut om kommenderingar på de aktuella platserna med särskild kompetens för att hantera de förväntade situationerna. Detta skedde även inför påskhelgen”, skriver han på polisens sajt.

Han fortsätter:

”Men denna helg möttes poliserna av ett exceptionellt våld. Våldet var riktat mot polisen och av en omfattning vi inte sett tidigare. Det är ur det perspektivet mitt uttalande om underrättelseinformationen ska ses.”