Radar · Djurrätt

Ny dokumentär: Så mådde djuren på Michael Jacksons zoo

Två av elefanterna på Neverlands zoo.

Popstjärnan Michael Jackson spenderade miljontals dollar på att köpa in exotiska djur till sitt zoo i Neverland. En ny brittisk dokumentär undersöker hur djuren mådde – och vad som hände med dem sedan.

I Michael Jacksons samling av exotiska djur fanns bland annat sex giraffer, åtta alligatorer, tjugo exotiska fåglar, en björn, tre elefanter och fyra tigrar. I dokumentären Searching for Michael Jackson’s Zoo beger sig den engelske TV-profilen Ross Kemp till USA för att ta reda på hur dessa djur behandlades.

Han intervjuar bland annat primatologen Jane Goodall, som berättar att popstjärnans schimpans Bubbles blev slagen när han gjorde något fel. Dokumentären tar också upp vittnesmål om att elefanter tränades med en så kallad ”bullhook”, ett verktyg med en krok i ena änden, som har kritiserats av flera djurrättsorganisationer. Det uppdagas även att elefanterna från början ska ha köpts från en man som har dömts för djurplågeri.

Men Ross Kemp intervjuar även en tidigare anställd som menar att djuren mådde bra på Neverland och att Michael Jackson älskade sina djur. Dokumentären visar också att schimpansen Bubbles till slut fick flytta in på ett center för räddade apor i Florida. Det rapporterar den brittiska tidningen The Mirror

I en Facebook-kommentar till The Mirrors artikel skriver djurrättsorganisationen World animal protection Sverige att de är emot den här typen av privata djurparker.  

”Många av hans djur hade det dessvärre riktigt dåligt. Men det gläder oss att schimpansen Bubbles fick en tillvaro med riktiga kompisar och ett bättre liv. World animal protection vill inte se privata djurparker utan endast seriösa, välfungerande djurparker där djurvälfärd och bevarande har högsta prioritet”.