Radar · Miljö

Klimataktivister intog Eurovision-mattan

"Mänskligheten behöver er röst", var budskapet från aktivisterna utanför invigningen av Eurovision song contest.

Inför tisdagens semifinal i Eurovision song contest som hålls i Turin i Italien tog sig klimataktivister från Extinction rebellion in på röda mattan (som i det här fallet var turkos).

Med budskapet ”Music declare emergency” och ”humanity needs your voice” ville aktivisterna som genomförde aktionen uppmana de deltagande artisterna att använda sin ställning som kända musiker för att prata om klimatet och den kris som världen nu befinner sig i och står inför.

Aktivisterna fördes genast bort av säkerhetsvakter, men deras budskap kom ändå fram i media.

– Vi ber artisterna att prata om klimatnödläget. Ingenting görs, politikerna gör inte tillräckligt. Vi är här för att skicka detta meddelande, vi vill inte blockera evenemanget, men vi ber att musikens kraft används för klimatnödläget, för det finns inte musik på en död planet, säger aktivisterna till tidningen Corriere Torino.

Aktionen är en del av den internationella kampanjen Music declares emergency, som startade 2019 av en rad musiker och aktörer inom musikbranschen och som arbetar för att musikbranschen ska bli grönare och utlysa ett klimatnödläge. Musiker och musikbranchen kan ”genom sin unika kulturella och ekonomiska makt leda vägen genom att kräva de systemiska förändringar som behövs för att säkra allt liv på jorden”, skriver de på sin hemsida.