Radar · Miljö

Personer med funktionsnedsättning bortglömda i klimatplaner

Olika funktionsnedsättningar kan påverka utsattheten för klimatförändringar och extremväder på olika sätt.

Trots att personer med funktionsnedsättning är extra utsatta vid exempelvis extremväder så har en majoritet av världens länder inte gjort någon speciell strategi eller ens nämnt dem i sina planer för utsläppsminskningar och anpassning till klimatförändringarna. Det visar en ny studie från Kanada.

Rapporten Disability inclusion in national climate commitments and policies som släpptes i fredags är dyster läsning för den som trodde att länderna tänkt till kring kopplingen mellan funktionsnedsättning och klimatförändringar.

– Länder har inte funderat över hur personer med funktionsnedsättning kan inkluderas i klimatplaner. De har systematiskt ignorerats, säger Sébastien Jodoin, professor vid McGill University i Kanada och medförfattare till rapporten, till The Guardian.

Rapporten har tittat på hur länderna som lämnat in NDC:er till Parisavtalet, det vill säga planer på hur och hur mycket de ska minska sina utsläpp, beskriver eventuella planer för personer med funktionsnedsättning. Det visade sig att bara 35 av 192 länder nämner dessa personer i NDC:erna. Dessutom är det bara 45 länder som refererar till personer med funktionsnedsättning i någon av sina övriga klimatplaner.

Flera stora länder har missat att överhuvudtaget nämna gruppen, såsom exempelvis USA, Storbritannien, Kina och Japan. En snabb sökning på orden funktionsnedsättning och funktion i Sveriges nationella energi- och klimatplan visar att det är lika tomt där.

Utsatta på olika sätt

Många med funktionsnedsättningar kan på grund av just funktionsnedsättningen vara extra utsatta för extremväder såsom exempelvis översvämningar. Till exempel fanns det ingen evakueringsplan för personer som använder rullstol när stormen Katrina år 2005 slog till mot USA. Flera år senare upprepades samma sak under stormen Sandy, och den gången drog flera personer sedan staden New York inför rätta för att ha försummat detta, något som ledde till att det numera finns skyddsrum som är tillgänglighetsanpassade.

Men förutom den mer uppenbara kopplingen finns det också andra faktorer som kan skapa en ökad sårbarhet. Exempelvis har det visat sig att personer med schizofreni har 50 gånger högre dödlighet vid värmeböljor än resten av befolkningen, på grund av att deras medicin gör dem mer känsliga för temperaturförändringar. Även den sociala utsatthet som i vissa fall kan följa med en funktionsnedsättning kan påverka.

– Det här är några av de människor som är mest marginaliserade i våra samhällen /…/ De tenderar att vara fattigare, att ha färre resurser, säger Sébastien Jodoin till The Guardian.

Han konstaterar vidare att kopplingen mellan klimatkris och funktionsnedsättning fortfarande inte är tydlig ens för många forskare, ungefär som kopplingen mellan kvinnor, jämställdhet och klimat var för tio år sedan.

– Jag har pratat med klimatexperter och sagt: ”Jag jobbar med funktionshinder och klimatförändringar”, och de tittar på mig och säger: ’Vad betyder det?’

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV