Radar · Politik

Natomotståndarna kämpar vidare – i motvind

Natomotståndare samlades till demonstration på Medborgarplatsen på lördagen.

Överkörda och utan större hopp om att ändra fattade beslut arbetar Natomotståndarna vidare med demonstrationer och politiska påverkanskampanjer.

De som är emot ett svenskt medlemskap i Nato arbetar i motvind, men vid dagens demonstration i Stockholm samlade man något fler besökare än tidigare.

Sveriges roll i världen som medlare och självständig röst kommer att försvinna, är ett av de argument som bärs fram av talare och deltagare.

– I många länder finns det gator som bär Olof Palmes namn. Från Algeriet, Argentina och Indien till Spanien och Sydafrika har städer bestämt sig för att hylla den bortgångne svenska politikern för hans och Sveriges insatser för fred, säger Kajsa Ekis Ekman, skribent och en av talarna på mötet.

– Men jag tror ingen plats kommer heta Magdalena Andersson-gatan eller Peter Hultqvist-gränden.

Kajsa Ekis Ekman var en av talarna
Kajsa Ekis Ekman var en av talarna. Foto: Henrik Persson

Men Kajsa Ekis Ekman har inte stor förhoppning om att det ska gå att stoppa ett svenskt medlemskap.

– Jag vet inte om det går att ändra. Men man måste visa vad man tycker. Det måste få konsekvenser för politiker att fatta beslut, säger hon.

Men runt 50 procent är emot, påpekar en av mötesdeltagarna. Det är bristande respekt mot demokratin att köra över dem, menar han.

– Det är om protesterna skulle öka, men vi är så få. Och valet kan knappast påverka, säger han.

Av allt att döma har frågan om Nato lyfts ut från den kommande valrörelsen, eftersom beslut om ansökan redan är fattat.

Några hundra personer personer deltog i protesten
Några hundra personer personer deltog i protesten. Foto: Henrik Persson

Varför går man på en demonstration om man ändå tror att ingenting går att ändra?

– En liten myra i helheten. Visar i alla fall vad man tycker, säger mannen i övre medelåldern som inte vill ha namn eller bild publicerat i media.

– Enda möjligheten är om Turkiet fortsätter vägra släppa in Sverige, säger han sedan.

Som läget ser ut nu så ligger inte avgörandet om medlemskap i Sverige utan utomlands bland Natomedlemmarna.

För att acceptera nya medlemmar måste alla länder som ingår i alliansen vara eniga, vilket dom inte är. Turkiet är det land som mest öppet har motsatt sig att anta Sverige som medlem.

Utrikesminister Ann Linde, socialdemokrat, säger till Aftonbladet att processen kan pågå flera år, och det finns inga garantier för att den någonsin går i hamn.

Sveriges roll i världen som medlare och självständig röst kommer att försvinna, var ett av argumenten bland manifestationens talare
Sveriges roll i världen som medlare och självständig röst kommer att försvinna, var ett av argumenten bland manifestationens talare. Foto: Henrik Persson

Organisationen Nej till svenskt Natomedlemskap menar även att Sverige genom ett Natomedlemskap blir ett prioriterat målområde för ryska kärnvapenmissiler och att Nato inte är en fredsorganisation. De mobiliserar nu tillsammans med fredsrörelser för att utöka sina insatser för att påverka Natobeslutet.