Radar · Utrikes

Undantagstillstånd efter protester i Kanada

Kanadensiska demonstranter blockerar påfarten till Ambassador Bridge, som är en viktig handelslänk till USA.

Provinsen Ontario utlyser undantagstillstånd på grund av de utdragna protesterna mot vaccinpass och restriktioner vid gränsövergången mellan Kanada och USA.

– Vi kommer att göra det som krävs för att öppna gränsen igen, säger provinsledaren Doug Ford.

Sedan i slutet av förra månaden har demonstranter, många av dem lastbilschaufförer, protesterat mot premiärminister Justin Trudeaus regering och dess hantering av coronapandemin.

Alltsedan måndagen har Ambassador Bridge mellan Detroit i USA och Windsor i Kanada, en av de viktigaste gränsövergångarna mellan länderna, varit ockuperad. Demonstranter har satt ut soffor och stolar på bron, samt bildat en lång kö med bilar, draperade med kanadensiska flaggor.

"Olaglig ockupation"

Protester har också pågått i stadskärnan i huvudstaden Ottawa, som även den ligger i provinsen Ontario. Den konservative provinsledaren Doug Ford kallar det för en olaglig ockupation.

– Till det belägrade folket i Ottawa säger jag att vi kommer att säkerställa att ni så snart som möjligt kommer att kunna göra affärer som vanligt igen, säger han på en presskonferens där han gav beskedet att ett beslut om undantagstillstånd undertecknats.

Karta över broområdet
Karta över broområdet. Foto: Johan Hallnäs

Ford sade att ordern om undantagstillstånd kommer att omfatta alla som ”hindrar varor, människor och tjänster” vid internationella gränsövergångar, på flygplatser, vid hamnar och större motorvägar, rapporterar BBC.

Den som inte efterföljer reglerna kan tvingas böta upp till motsvarande 730 000 svenska kronor och riskerar uppemot ett års fängelse.

USA pressar på

USA:s minister för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, ”har ringt sina kanadensiska motsvarigheter och uppmanat dem att använda sig av federala befogenheter för att lösa situationen,” enligt Vita huset.

Även USA:s transportminister Pete Buttigieg har pratat med sin kanadensiske kollega och påpekat vikten av att leveranskedjorna i USA fungerar, säger talespersonen.

Demonstranterna har samlat in miljontals dollar i donationer – pengar som Doug Ford försöker att frysa.

Kanadas politiker är villiga att göra ”allt som krävs” för att få slut på ockupationen av bron, försäkrar premiärminister Justin Trudeaus kansli i ett uttalande, efter att Trudeau sent på torsdagen haft ett digitalt möte med den politiska oppositionen, samt talat med Windsors borgmästare.

Fjärdedel av handeln

Transporterna över Ambassador Bridge utgör en fjärdedel av all handel mellan de två länderna, och den kallas en av världens viktigaste handelsbroar. Bilfabriker på båda sidor om gränsen har fått gå på sparlåga sedan leveranser inte kommit fram, meddelar bland annat tillverkarna Ford, General Motors och Toyota.

En andra gränspassage, i den västra provinsen Alberta, har varit blockerad i dagar. Och på torsdagen stängde protesterande ner en tredje, nu i den centralt belägna provinsen Manitoba.

Premiärminister Trudeau har under veckan försvarat vaccinpassen och krävt ett stopp på protesterna.

– Sanningen är att vaccinkravet, och det faktum att kanadensare tog sitt ansvar och vaccinerade sig till nästan 90 procent, säkrade att pandemin inte slog lika hårt mot Kanada som den gjort i andra delar av världen, sade han tidigare i veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV