Zoom

Förödande översvämningar allt vanligare i Brasilien

Urbanisering, skogsskövling och gruvdrift har ökat riskerna för översvämning i Brasilien.

I januari drabbades området runt den sydbrasilianska storstaden Belo Horizonte av kraftiga skyfall – med förödande översvämningar som följd. Översvämningar är ett växande problem i många av landets storstäder och experter menar att det beror på bristande stadsplanering.

De skyfall som nyligen drabbade regionen runt Belo Horizonte, huvudstad i delstaten Minas Gerais, fick särskilt svåra konsekvenser för de orter som ligger i närheten av floden Das Velhas. Hårdast drabbat blev Raposos, där två tredjedelar av de 16 500 invånarna tvingades överge sina hem när vattenmassor dränkte orten under andra veckan av januari. Minst tolv människor uppges ha omkommit i samband med katastrofen.

Befolkningen i Raposos bor i hus som ligger på låglänta områden nära floden.
Ronald Guerra, medlem av organisationen Kommittén för Das Velhas floddelta, CBH, säger att när de orter som finns längs landets floder byggdes upp så togs ingen hänsyn till vattendragen.

– De användes främst för att dumpa sopor och avlopp, säger han.
Detta samtidigt som det byggdes bostäder på områden riskerar att drabbas av översvämningar.

Ronald Guerra säger att vid sidan av urbaniseringen har många floder även påverkats av skogsskövling och gruvdrift – vilket ökar riskerna för de befolkningar som bor längre ner längs vattendragen.

Stora dammar ett särskilt hot

De stora dammar som gruvbolagen anlägger innebär ett särskilt hot mot det floddelta som förser miljontals människor i utkanten av São Paulo med vatten. För tre år sedan brast en av dessa dammar i Brumadinho, en katastrof som orsakade minst 264 människors död.

– Översvämningar och jordskred uppstår inte på grund av floderna i sig. De hänger samman med mänskliga aktiviteter, genom att växtlighet har röjts bort och låglänta områden bebyggts, säger Ronald Guerra.

CBH:s ordförande Marcus Vinicius Polignano betonar att de styrande bär ett stort ansvar för situationen:

– Staten har inte agerat, utan låtit människor bygga på flodbankarna, i stället för att satsa på en fungerande bostadspolitik. Nu står vi inför en befäst och kaotisk situation, där den stora utmaningen är hur vi ska kunna bygga om våra städer, säger han till IPS.

Marcus Vinicius Polignano betonar att det kommer att krävas lösningar som även inbegriper de nya hot som kommer med klimatkrisen.

Stärkt skydd för vattendragen

Tillsammans med andra organisationer har CBH lyckats driva igenom ett direktiv som innebär ett stärkt skydd för de återstående vattendragen i regionen runt Belo Horizonte.

– Att visa respekt för den naturliga infrastrukturen och låta floderna flöda fritt, i stället för att fördämma dem, är ett bra första steg, säger Marcus Vinicius Polignano.

Han betonar att översvämningarna i januari inte berodde på att nederbörden var större än normalt under månaden – utan att så mycket regn kom under kort tid.

Översvämning i Manaus i Brasilien förra året
Översvämning i Manaus i Brasilien förra året. Inte sedan 1902 har det uppmätts så höga vattennivåer i staden. Foto: Edmar Barros/TT

Landskapsarkitekten Cecilia Polacow Herzog, professor vid katolska universitetet i Rio de Janeiro, menar att översvämningarna bör motverkas genom naturbaserade lösningar. Hon säger till IPS att det gäller att satsa på mycket mer växtlighet och fler trädgårdar, som har möjlighet att absorbera regnvatten. Hennes slogan är att återföra naturen till städerna – i form av många fler parker och grönområden.

– Vi behöver byta ut den grå infrastrukturen till en grön infrastruktur, säger hon.

Städerna måste börja förbereda sig på klimatkrisen, enligt Cecilia Polacow Herzog. Samtidigt är hon väl medveten om målet om att skapa betydligt grönare städer ställs inför många utmaningar – från fastighetsbranschen, politiker som vill vinna val och den bilindustri som vill se satsningar på nya vägar.

Många miljoner kan drabbas

En studie som gjorts av det statliga Nationella centret för övervakning av naturkatastrofer, Cemaden, visar att många miljoner invånare över hela landet löper risk att drabbas av svåra jordskred eller översvämningar.

Studien bygger på befolkningssiffror från 2010 och visar att drygt fyra procent av invånarna då bodde på hotade platser. I dag skulle det innebära att 9,2 miljoner brasilianer riskerar att drabbas hårt. Samtidigt kan riskerna ha ökat ytterligare på grund av klimatförändringarnas tilltagande konsekvenser.

Cemaden bildades efter att en kraftig nederbörd hade orsakat stora jordskred i närheten av Rio de Janeiro 2011. En katastrof som ledde till att 947 människor omkom och att ytterligare nästan 300 person försvann, enligt Cemaden.

Riskerna är särskilt stora i de två storstäderna São Paulo och Belo Horizonte. I Belo Horizonte beräknas över 16 procent av befolkningen bo på platser som löper hög risk att drabbas av översvämningar eller jordskred.

Regina Alvalá, biträdande chef för Cemaden, säger till IPS att centret planerar att uppdatera studien efter att landet genomfört en ny folkräkning, något som enligt planerna kommer att ske under andra halvan av innevarande år.

Hon varnar samtidigt för att riskerna för att landets städer ska drabbas av allvarliga översvämningar och jordskred ökar. Detta på grund av en kombination av att de extrema väderfenomenen blir fler, samtidigt som storstädernas befolkningar växer.