Glöd · Ledare

Cancelkultur är bara förnamnet i Sölvesborg

Sölvesborgsborna känner inte igen sitt bibliotek längre. Konstverken i entrén av lokala konstnärer är borta – en konstnär hittade sina verk i en container och tog med dem hem igen. Niotusen böcker rensades ut förra året, bland annat lokalhistoria och arbetarlitteratur. All arbetarlitteratur, enligt en biblioteksbesökare.

Sedan konsten försvann har det gått tre veckor, och det är många som reagerar starkt. Upprörda och ledsna människor berättar i sociala medier, skriver insändare i tidningarna och hör av sig till politiker. Som inte svarar och inte kommenterar. Däremot har de tillsatt en utredning som skulle ha presenterats i går, torsdag, men inte hann bli klar.

”Icke så mycket som ett knyst har yttrats om vandaliseringen” lyder rubriken på en debattartikel i Blekinge läns tidning. Skribenten konstaterar att om det hade varit en enskild tjänstemans misstag hade man kunnat ”påräkna en dementi, löfte om återställande eller någon form av lugnande ursäkter från kommunen”. Men som det nu är får man anta att de inte bryr sig, eller ännu värre, att det är ett överlagt angrepp på biblioteken som ”källa till kunskap, folkbildning och förmåga till kritiskt tänkande”.

Sedan det så kallade Samstyret, med SD som största parti i samarbete med M och KD, fick makten i kommunen 2018 har kulturpolitiken dragit blickarna till sig. Och det handlar om typisk SD-politik, som när biblioteket inte längre skulle ha böcker på de språk som talades i kommunen. Eller visa dockteaterpjäsen De tre guldäpplena av Selma Lagerlöf på arabiska.

Rolf Hans Berg (SD), dåvarande ordförande i fritids- och kulturnämnden, skrev till Sölvesborgs kulturförvaltning: ”Vi vill att man ska lära sig svenska och det gör man inte om barn ser teater uppförd på arabiska!”
Bibliotekschefen Sofia Lenninger, som sedan slutade, sa till P4 Blekinge att hon blev ”helt paff” över att en politiker ville bestämma detaljer i bibliotekets teaterprogram. Hon sa att han hade hänvisat till sitt partis politik.

Rolf Hans Bergs parti säger sig ofta måna om svensk kultur, så det borde ha värmt hans hjärta att kommunens bibliotek ville så ett frö av intresse för Selma Lagerlöf hos arabiskspråkiga barn. Det är tyvärr för sent att upplysa honom om att det inte skulle hindra dem från att lära sig svenska, eftersom han gick bort i oktober 2021. Och hans partikamrater lär inte vara intresserade.

SD:s kulturprogram är en högtravande rappakalja om vilken kultur de vill bevara och framför allt om vilken de inte vill bevara. Där finns några rader som jag kommer att tänka på apropå den försvunna arbetarlitteraturen på Sölvesborgs bibliotek: ”Det faktum att en viss företeelse är att betrakta som svensk är i sig inte nog för att vi skall anse den vara särskilt skyddsvärd, den måste också vara förenlig med en konstruktiv och demokratisk samhällsutveckling.” Läs: Den måste också vara politiskt korrekt enligt sverigedemokratiska definitioner.

De nöjer sig inte med att flytta ett seriealbum från en avdelning till en annan, de slänger tusentals böcker. Sölvesborg är deras skyltfönster och cancel culture är bara förnamnet.

Trumps förehavanden i samband med valet i USA 2020 och 6 januari 2021 rullas upp.

Vi missade norrskenet i går kväll!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV