Glöd · Ledare

Glöm inte att det är flera partier som styr Sölvesborg

Plötsligt talar alla om Sölvesborg. En liten ort som de flesta förmodligen inte skulle klara av att placera ut på en blindkarta har under de senaste veckorna hamnat i Sveriges mittpunkt. Mycket handlar förstås om beslutet att inte hissa prideflaggan, men också andra sjuka beslut den senaste tiden som att kommunen vill slippa ta emot nyanlända, att de inte ska köpa in någon ”utmanande samtidskonst” eller att de vill slippa köpa in böcker på alla elevers modersmål till skolbiblioteken.

Folk rasar förstås, vilket är fullt begripligt, men förmodligen också helt enligt Sverigedemokraternas planer. Själva syftet med att lyfta frågor som prideflaggan och samtidskonsten är ju att provocera ”vänsteretablissemanget”, men också att se hur långt de kan gå i olika frågor. 

Samstyret i Sölvesborg består förutom SD av Moderaterna, Kristdemokraterna samt det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är SD som ligger bakom de här sakerna, M och KD har också varit med och arbetat fram de 220 punkterna för hur kommunen ska styras, och även om de inte har kämpat för allt så har de i alla fall gett sitt godkännande. Att det är just dessa två partier är förstås ingen slump eftersom det är dessa som SD tänker sig att de ska regera med efter nästa val.

Det är många som har varit ute och kritiserat förbudet mot prideflaggan, bland annat MUF-ordföranden Benjamin Dousa och Filippa Reinfeldt som är M:s hbtq-politiska talesperson. Men såvitt jag har kunnat se har varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor sagt någonting. Det behöver förstås inte betyda något, men lita på att SD just nu sitter och analyserar exakt hur kritiska KD och M är, och hur lätt det kommer att vara att vinna över dem i för SD viktiga symboliska frågor som att kommunerna inte ska behöva ta emot nyanlända eller att bara traditionell konst ska köpas in. 

M, KD och SD har alltså kunnat enas om 220 punkter och M:s lokala gruppledare säger att 80 procent av punkterna är sådant som M gick till val på. Även om det är på ett lokalt plan så säger det trots allt något om hur lika M, KD och SD faktiskt är. Och att om M och KD inte genomgår en radikal kursändring innan nästa val så är risken tyvärr rätt så stor att de tre tillsammans kommer utgöra nästa regering. Och då blir hela Sverige som Sölvesborg.  

Greta Thunbergs tal på FN:s klimattoppmöte. ”How dare you?!”

Trumps hånfulla kommentar.