Radar · Miljö

Kerry oroad över nya brittiska kolplanerna

Utrustningen efter forna kolepoker står kvar i form av ett gruvmuseum bakom dessa hundägare i Cumbria i nordvästra England.

Storbritanniens nya kolgruveplaner oroar USA.
– Jag har bett om att få en bättre bild över vad utsläppseffekterna blir, säger klimatsändebudet John Kerry.

Beskedet om grönt ljus för den första kolgruvan i Storbritannien på 30 år kom i veckan, men är väldigt kontroversiellt på grund av kolets svåra miljöeffekter.

– Kol är inte direkt den riktning som världen försöker röra sig i, eller behöver röra sig i, säger Kerry, president Joe Bidens klimatsändebud, rapporterar The Guardian.

– Vi stänger kolkraftverk, vi stödjer inte ohejdad kolanvändning.

Den brittiska regeringen hävdar att gruvan är i linje med klimatmålen, dels eftersom verksamheten är tidsbegränsad, dels på grund av att kolet inte är avsett för kraftproduktion utan till ståltillverkning.

Enligt brittiska medier har dock de stora inhemska stålproducenterna redan sagt att de ska satsa på miljövänligare produktionsmetoder – i likhet med de satsningar som görs i norra Sverige – och därför inte behöver något kol från den nya Woodhouse-gruvan. Kolet befaras därför gå på export till länder som tar mindre miljöhänsyn.

På besök i London påpekar John Kerry att det är en fråga om trovärdighet i miljö- och klimatfrågor för hela västvärlden.

– Det är redan knepigt med en del europeiska länder och på andra håll som ökar exploateringen av fossila bränslen, som en reaktion på Ukraina och energipriserna.

– Det är en utmaning vad gäller trovärdigheten.