Radar · Mänskliga rättigheter

Frälsningsarmén slår larm: ”Vi har för lite varma kläder att dela ut”

Många söker sig till det sociala centret för att lindra kylan.

Trots större behov än på länge har gåvorna av kläder till behövande minskat i år. Välgörenhetsorganisationer slår nu larm när vintertemperaturen går ner mot tio minusgrader.

– Folk skänker helt klart färre plagg nu. Vi har sett det mönstret hela hösten. Våra gäster frågade tidigt i höstas om vinterjackor för kommande månader. Kanske har det med det allmänna ekonomiska läget att göra att människor inte delar med sig lika mycket, säger Vanessa, socialpedagog och öppenvårdsassistent på Frälsningsarmens sociala center i Stockholm.

För den som lever i hemlöshet och tillbringar dagar och nätter utomhus eller i någon port är det extremt svårt nu när kylan lagt sig över stora delar av landet.

– Vi märker en extrem skillnad bara på några dygn. Många kommenterar att de fryser och vill in i värmen hos oss, och de som kommer vill stanna längre. Våra vilfåtöljer blir snabbt upptagna. Där kan de som gått runt hela natten sova en stund, säger Vanessa.

Många av de hemlösa är i väldigt dåligt skick med förvärrad värk i kroppen och köldskador. Personer i missbruk tar för att döva smärtorna ibland till ännu mer av tabletter eller alkohol, vilket blir till en ond spiral.

Det råder akut brist på skänkta plagg att ge till behövande. Det gäller jackor och andra vinterplagg men också tröjor, underkläder och skor.

Det svåra läget bekräftas av Maria Immala, enhetschef på Capio Pelarbacken som arbetar med vård till hemlösa.

– De har svårt att gå på grund av svullna ben och värk i fötterna. På vintern är det också större risk för köldskador eftersom så många saknar handskar och ordentliga vinterskor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV