Radar

En veckas ledigt från sociala medier förbättrar psykiska hälsa

En paus från sociala medier kan minska deppighet.

En ny studie bekräftar att en paus från sociala medier leder till att vi mår bättre.

I studien ingick 154 personer uppdelade i två grupper. Den ena tog en paus på en vecka från sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och TikTok, den andra fortsatte använda sociala medier som vanligt. 

För att ingen skulle fuska, medvetet eller omedvetet, mätte forskarna deltagarnas skärmtid med hjälp av appar som spårar användandet. 

När veckan gått mådde gruppen som pausat från sociala medier bättre på en rad punkter. Högre välbefinnande, mildrad depression och ångest är några. Forskningsresultaten kompletterar tidigare forskning om att en kort paus från sociala medier kan påverka välbefinnandet positivt och minska depression.

– Det är vanligt att människor som håller sig borta från sociala medier får ett förbättrat känsloläge och mindre oro generellt, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri på Psykiatrispecialisterna. 

Det är för de flesta svårt att helt vara utan sociala medier. Men forskningen visar att även kortare pauser som på en vecka är ett effektivt sätt att må bättre på. 

– Sociala medier är en del av världen och vi kan inte utesluta världen men det är bra att veta att en paus från sociala appar kan ta dig ur känslomässiga dippar som alla kan hamna i ibland, fortsätter David Grönte.

Rapporten är skriven av Jeffrey Lambert, George Barnstable, Eleanor Minter, Jemima Cooper, and Desmond McEwan och publicerad här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV