Glöd · Ledare

Våga följa hjärtat i valet

Knappt en månad kvar till valet och det börjar bli dags att bestämma sig: Ska man stödrösta på det minst dåliga alternativet eller ska man följa sitt hjärta och rösta på det parti man anser bedriver rimligast politik?

Valen är inte många, de käbblande partierna byter åsikter med varandra och tävlar om att närma sig Sverigedemokraterna, vars främlingsfientliga agenda görs allt tydligare ju närmare valet vi kommer.

Men att Sverigedemokraterna ens är i denna position beror på att folk vågade rösta på dem från första början. Så varför vågar så få från motsatt sida av det politiska spektrumet rösta på annat än riksdagspartierna? Är det av rädsla, solidaritet eller rationellt tänkande? Jag har svårt att tänka mig att de som röstade på Sverigedemokraterna 2010 blev tillsagda att det var otaktiskt, att de skulle slänga bort sina röster och borde rösta på exempelvis Moderaterna istället. Ändå är det just det vi som tar miljöfrågor på allvar får höra; släng inte bort din röst, rösta på MP. Samma sak fick feministerna höra när de ville rösta på Fi, att det inte fanns en chans att de skulle komma in i riksdagen, så varför slösa med sin demokratiska rätt?

Det är just där skon klämmer. Om inga godtagbara alternativ finns att rösta på, ska vi bara retirera och finna oss i en politik som strävar åt motsatt håll? Tvärtom behöver vi inse att det är hos oss makten borde ligga och använda den när vi röstar, inte för att play it safe, men för att faktiskt förändra.

Det är i slutändan upp till oss att bestämma vilken värld vi vill leva i. Röstar man på de sittande riksdagspartierna kan man i de flesta fall räkna med business as usual, vi kommer inte vidare med omställningen av samhället med en politik som går ut på att öka tillväxten in absurdum. Röstar man blankt skickar man en tydlig signal om att inget av alternativen tilltalar en eller för ens talan. Det kan tänkas bortkastat, men är det bättre att gå emot sina egna åsikter och övertygelser och därmed sanktionera ett samhällssystem man egentligen inte accepterar? Finna sig i att det inte blir bättre än så här?

Röstar man på de mindre partierna, de som inte får något utrymme i media och som få vet om existerar, som Klimatalliansen och Partiet Vändpunkt, skickar man inte bara en signal om att man inte godtar de sittande partiernas lathet vad gäller klimatfrågan. Man visar även vad man önskar istället.

Jag vill ändå tro att det finns fler människor i Sverige som bryr sig om vår planets framtid än det finns rasister. Kunde ett tydligt främlingsfientligt parti ta sig över spärren 2010 är jag övertygad om att de partier som har omställning på agendan också kan göra det i höst, men då måste vi våga följa våra hjärtan och rösta därefter.

Korrigerat 11/8 2022 kl 11.29.

Förmågan att vara flexibel i sitt tänkande.

Ökandet av de allvarliga konsekvenserna av vår påverkan på klimatet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV