Radar · Utrikes

Dansk dom: Rätt att frånta IS-kvinna medborgarskap

Østre landsret (hovrätten) anser att det var rätt att ta ifrån en kvinna hennes danska medborgarskap till följd av att hon anslutit till terrororganisationen IS.

Det var rätt att frånta en kvinna hennes danska medborgarskap på grund av att hon rest till Syrien och anslutit sig till terrororganisationen IS. Det slås fast i en dom som är den första i sitt slag.

Kvinnan reste 2014 till Syrien och anslöt sig till Islamiska staten (IS). Till följd av detta fråntogs hon sitt danska medborgarskap 2019, med motiveringen att hon utgjorde en fara för Danmarks säkerhet.

Kvinnan överklagade beslutet, men nu har Østre landsret (hovrätten) kommit fram till att det var riktigt.

Lagen som gjorde det möjligt att upphäva medborgarskap infördes 2019.

Kvinnan kom som treåring från Marocko till Danmark tillsammans med sin familj. Tillsammans med sin dåvarande man reste hon 2014 till Syrien. Där anslöt de till IS och flyttade in i ett hus i Raqqa.

Enligt uppgifter från det amerikanska underrättelseorganet CIA var hennes man betrodd inom IS och hade kopplingar till ledningen. Han dog senare i ett amerikanskt missilangrepp.

Kvinnan gifte sig med en annan IS-medlem och fick barn med honom. Hösten 2018 tillfångatogs hon och hennes barn av kurdiska styrkor och hamnade i Al Roj-lägret, där hon fortfarande befinner sig.