Radar · Politik

Kvinnoorganisationer: Jämställdhetsfrågan osynlig inför valet

Jämställdheten är en icke-fråga i valdebatten, menar flera företrädare för olika kvinnoorganisationer.

Det är inte bara klimatfrågan som har fått en undanskymd plats i valdebatten. Även jämställdhetsfrågan har varit osynlig, menar flera företrädare för olika kvinnoorganisationer.

– Kvinnor som grupp har till synes upphört att existera för de flesta av våra riksdagspartier, menar till exempel Fredrika Bremer-förbundets ordförande Camilla Wagner, som tillsammans med Unizons ordförande Olga Persson, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till kvinna och verksamhetschefen för Klara K Demokrati, Hanna W Lindholm, i en gemensam debattartikel i Altinget.

Under rubriken ”Var är brudarna?” pekar man på det anmärkningsvärda i att kvinnor som brottsoffer inte alls synts till i debatten som till stora delar kommit att handla om våld, polisiära resurser och krav på hårdare tag.

– Varje år dödas mellan 15 och 20 kvinnor av en närstående man. Tiotusentals kvinnor misshandlas och våldtas varje år i Sverige. Ingen lovar att vända på varenda sten för dessa brottsoffer, menar skribenterna.

Inför söndagens val har man även studerat sju valkompasser i olika medier som omfattar totalt 193 frågor eller påståenden som läsaren ska ta ställning till. Av dessa handlar endast nio frågor om jämställdhet och sju av dem rör föräldraförsäkringen.