Radar · Politik

Kvinnoorganisationer: Jämställdhetsfrågan osynlig inför valet

Jämställdheten är en icke-fråga i valdebatten, menar flera företrädare för olika kvinnoorganisationer.

Det är inte bara klimatfrågan som har fått en undanskymd plats i valdebatten. Även jämställdhetsfrågan har varit osynlig, menar flera företrädare för olika kvinnoorganisationer.

– Kvinnor som grupp har till synes upphört att existera för de flesta av våra riksdagspartier, menar till exempel Fredrika Bremer-förbundets ordförande Camilla Wagner, som tillsammans med Unizons ordförande Olga Persson, Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till kvinna och verksamhetschefen för Klara K Demokrati, Hanna W Lindholm, i en gemensam debattartikel i Altinget.

Under rubriken ”Var är brudarna?” pekar man på det anmärkningsvärda i att kvinnor som brottsoffer inte alls synts till i debatten som till stora delar kommit att handla om våld, polisiära resurser och krav på hårdare tag.

– Varje år dödas mellan 15 och 20 kvinnor av en närstående man. Tiotusentals kvinnor misshandlas och våldtas varje år i Sverige. Ingen lovar att vända på varenda sten för dessa brottsoffer, menar skribenterna.

Inför söndagens val har man även studerat sju valkompasser i olika medier som omfattar totalt 193 frågor eller påståenden som läsaren ska ta ställning till. Av dessa handlar endast nio frågor om jämställdhet och sju av dem rör föräldraförsäkringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV