Radar · Mänskliga rättigheter

Existera får årets Flickapris för sin kamp mot könsstympning

Luul Jama är ordförande Existera, som vinner Plan International Sveriges Flickapris 2022, för sitt arbete för flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning.

Plan international Sveriges nyinstiftade Flickapris går till organisationen Existera, som arbetar för flickor och kvinnor som blivit utsatta för könsstympning.
– Det här priset hjälper oss att ännu mer synliggöra den här frågan, säger Luul Jama, ordförande för Existera.

Barnrättsorganisationen Plan international Sveriges Flickapris, som delas ut för första gången i år, syftar till att lyfta varje flickas rätt att bestämma över sitt liv. Priset delas priset ut till en person eller organisation i Sverige ”som kämpar för att motverka kränkningar av flickors rättigheter, i Sverige eller i världen”.

Årets pris, och alltså det första i sitt slag, går till den ideella organisationen Existera, som stöttar flickor och kvinnor som blivit utsatta för könsstympning och arbetar för att fler inte ska bli utsatta.

– Det är en fantastisk ära för vår organisation. Jag har sedan 20 år tillbaka haft en dröm om att förändra för unga tjejer i Sverige som blivit utsatta för ett sånt fruktansvärt övergrepp som könsstympning är. Det här priset hjälper oss att ännu mer synliggöra den här frågan som tar alldeles för lite plats i vårt samhälle, säger Luul Jama, ordförande för Existera, i ett pressmeddelande.

Efter att ha föregåtts av en öppen nominering, där vem som hels har kunnat nominera, har en oberoende jury utsett Existera till årets vinnare med följande motivering:

”Med starkt engagemang och expertis finns våra vinnare till för alla de flickor och kvinnor i Sverige som lever med konsekvenserna av könsstympning. De arbetar ihärdigt och metodiskt med att öka kunskapen i hela samhället och utbildar yrkesverksamma som möter de som utsatts eller riskerar att utsättas. De kämpar för alla flickors och kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar och liv.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV