Radar · Utrikes

EU: Nya ryska attacker utgör krigsbrott

En skadad man får vård efter robotattackerna mot Kiev.

Omvärlden reagerar med chock och avsky på måndagens massiva ryska robotattacker mot Ukraina. Attackerna på civila utgör krigsbrott, säger både EU och Polen.

EU:s utrikeschef Josep Borrell är ”djupt chockad” över attackerna mot Kiev och flera andra ukrainska städer.

”Sådana handlingar har ingen plats på 2000-talet. Jag fördömer dem i starkast möjliga ordalag”, skriver Borrell på Twitter och tillägger att ytterligare militärt stöd från EU är på väg.

Borrells talesperson, Peter Stano, säger att de ”avskyvärda attackerna på civila och civil infrastruktur” går emot internationell humanitär rätt och innebär krigsbrott.

Även Polens utrikesminister Zbigniew Rau uppger att attackerna utgör ett krigsbrott.

”Dagens ryska bombningar av ukrainska städer och civila är en barbarisk handling och ett krigsbrott. Ryssland får inte vinna det här kriget”, skriver han på Twitter.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har pratat med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj efter attackerna och utlovat Tysklands och de andra G7-ländernas solidaritet.

– Tyskland kommer att göra allt i sin makt för att mobilisera ytterligare stöd och, i synnerhet, för att hjälpa till med att reparera och återställa förstörd civil infrastruktur, säger Scholz talesperson Steffen Hebestreit till reportrar i Berlin.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har pratat med Zelenskyj och uttryckt sin ”extrema oro” över de ryska attackerna och dess civila offer, uppger det franska presidentkansliet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV