Radar · Morgonkollen

Tandlossning ökar bland tonåringar

En ökning av tandlossningssjukdomen parodontit upptäcktes när data från över 1 000 15-åringar granskades.

Tandlossning ökar bland ungdomar i Västerbotten.
Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet, som också synliggör en överrepresentation bland tonåringar med ursprung i andra världsdelar.

Risken för tandlossning (parodontit) har länge varit mycket ovanligt bland ungdomar i Sverige, cirka 1 av 1 000 drabbas. Med stigande ålder ökar dock risken för sjukdomen.

Men nu visar en ny studie att fallen bland unga ökar. I avhandlingen som bygger på data från cirka 1 600 ungdomar som besökte tandvården i Västerbotten vid 15 års ålder, upptäcktes parodontit hos cirka 1 av 100, vilket fortfarande anses som relativt lågt.

I studien görs en koppling till geografisk bakgrund. ”Ungdomar med ursprung i andra världsdelar där sjukdomen är vanligare var överrepresenterade”, skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

”Mest troligt hänger ökningen av parodontit samman med demografiska förändringar. De som drabbas har ofta en annan geografisk bakgrund”, säger Mark Lindholm, tandläkare och doktorand vid universitetet, som står bakom avhandlingen, i utskicket.

En viktig upptäckt är att parodontit går att upptäcka tidigt i sjukdomsprocessen i form av mycket små förändringar som är synliga på röntgen.

”Om tandläkaren vet vad hen ska hålla utkik efter på röntgenbilderna och därmed hittar tidiga stadier av parodontit, kan man sätta in behandling tidigt så att inga tänder behöver förloras”, säger Mark Lindholm.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV