Energi

Tågsemester och hållbart resande viktigt för resesugna

Att resa med tåg är fortsatt populärt, liksom att resa till kustnära områden.

De slopade restriktionerna har väckt reslusten hos många. Samtidigt gör pandemin, klimathänsyn och kriget i Ukraina att det finns många frågetecken att reda ut innan man åker. Då kan resor inom Sverige och Skandinavien vara lockande alternativ.

Efter över två år med reserestriktioner har världen gränser öppnat och restriktioner lättat igen. De senaste åren har skapat ett uppdämt sug efter utlandssemester hos många, men nu har kriget i Ukraina och det instabila politiska läget i världen vållat ny, stor osäkerhet. Dessutom är pandemin ännu inte över – många länder har fortfarande krångliga inreseregler och låg vaccinationsgrad. Coronaviruset har satt spår i människors liv på flera sätt och frågan är hur det kommer att påverka resandet framöver.

– Jag tror att pandemin har gjort oss mer medvetna kring vårt resande, den har fått oss att stanna upp och omvärdera våra resvanor, säger Caroline Lundkvist, kommunikationsansvarig på Schyst resande, ett nätverk som arbetar för att öka kunskapen om hållbar turism.

Caroline Lundkvist, kommunikationsansvarig på Schyst resande
Caroline Lundkvist, kommunikationsansvarig på Schyst resande. Foto: Anja Callius

Hon tror att vi kommer att tänka annorlunda när det gäller långväga resor och exempelvis uppskatta avskildhet i större utsträckning än tidigare.

– Vi kommer troligtvis att undvika platser där det lätt uppstår trängsel och stora folkmassor, vilket kan få positiva följder för resmål som hotas av massturism. Under pandemin har många upptäckt vad Sverige och Norden har att erbjuda och det intresset är här för att stanna.

Gotland lockar mest

Att de senaste årens ”svemestrande” har gett många svenskar mersmak visar undersökningen Resa i Sverige 2021 från resmålsnätverket SNDMO (Swedish Network of Destination Management Organisations). Undersökningen visar att 8 av 10 svenskar vill se mer av Sverige framöver och att det främst är storstäder och kustnära områden som lockar. På frågan ”Vilken destination skulle du helst resa till i dag” svarade flest Gotland, följt av Göteborg, Stockholm, Höga Kusten och Öland.

Många svenskar har Gotland högst upp på önskelistan över svenska resmål
Många svenskar har Gotland högst upp på önskelistan över svenska resmål. Foto: Annika Goldhammer

I undersökningen ingick även frågor om klimatsmart resande. 63 procent uppgav att de tycker att det är ganska eller mycket viktigt att tänka klimatsmart vid val av resa.

– Miljödebatten har inte gått obemärkt förbi och förhoppningsvis tänker vi resenärer och resebranschen mer på hållbarhetsfrågor när vi planerar vårt resande framöver, säger Caroline Lundkvist.

Först att hållbarhetscertifieras

I dag finns flera resmål som har satt hållbarhetsarbetet högst på agendan. Järvsö i Hälsingland blev nyligen den första destinationen i Sverige att hållbarhetscertifieras av det internationella certifieringsorganet Earthcheck. Ett annat exempel är den grekiska ön Rhodos, som vill utveckla framtidens turism.

Projektet kallas The Rhodes co-lab och är ett samarbete mellan charterbolaget TUI, den grekiska regeringen och den lokala turistnäringen. Parterna har åtagit sig att följa FN:s mål för hållbar utveckling och ska bland annat minska turismens ekologiska fotavtryck på ön med hjälp av nya koncept för energi-, vatten- och avfallshantering.

– Klimatet är en av de stora frågorna som kommer att påverka resandet 2022, säger Johanna Danielsson, framtidsstrateg och vice vd på analysföretaget Kairos Future.

Dels på grund av en ökad miljömedvetenhet hos resenärerna, men framförallt beroende på politiska beslut och initiativ från företagen som leder till att det finns mer hållbara alternativ och att det blir dyrare att resa långt.

Johanna Danielsson, COO Kairos Future
Johanna Danielsson, COO Kairos Future. Foto: Marie-Therese Karlberg

Enligt Johanna Danielsson visar forskning kring beteendeförändringar att det främst är två faktorer som påverkar om vi behåller nya vanor, som att ägna oss mer åt naturturism i närområdet.

– Det handlar dels om hur strukturen har förändrats och dels om att den nya vanan har gjort livet lättare och roligare. Under pandemin är det många som har köpt husbil eller sommarhus, eller ny friluftsutrusning, och det är investeringar som de flesta förmodligen vill fortsätta att använda. Men nu när kulturen är tillbaka är det också många som ställer undan vandringsskorna och sätter på sig klackskorna istället.

Före pandemin var tågsemester i Europa en av de stora resetrenderna i Sverige – och det intresset tycks inte ha avtagit.

– Efter varje våg under pandemin har efterfrågan gått upp och nu ser vi att det finns ett jättestort intresse för att ta tåget igen, säger Dan Olofsson, upphandlingsansvarig på SJ.

Nattåg till kontinenten

En intressant nyhet för svenskar som gärna tar tåget ut i Europa är SJ:s nya nattåg mellan Stockholm och Hamburg, som lanseras i höst. Den nya linjen är bara ett av flera exempel på att de europeiska nattågen har fått en renässans. I dag finns flera tågbolag som satsar stort på nattåg, inte minst österrikiska ÖBB som bland annat har lanserat ett nytt nattåg mellan Paris och Wien och startar en linje Berlin-Paris 2023.

– Ett tag var nattågen i Västeuropa nästan utrotningshotade, så det här är en jätterolig utveckling, säger Dan Olofsson.

Undersökningen Resa i Sverige 2021 genomfördes i september 2021 av företaget Research One på uppdrag av SNDMO, Swedish Network of Destination Management Organisations. I undersökningen tillfrågades 7 335 svenskar över 18 år om resvanor och attityder, i ett riksrepresentativt urval av individer i målgruppen

Annika Goldhammer/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV