Radar · Utrikes

EU om sjukhusattacken: ”Avskyvärt krigsbrott”

Ett sjukhus i Mariupol skadades svårt av bomber under onsdagen.

De ryska attackerna mot flera sjukhus i Ukraina väcker internationell ilska. Från flera håll kommer anklagelser om krigsbrott.

En höggravid kvinna med blod i ansiktet går ned för en trappa fylld med bråte efter attacken mot ett sjukhus i Mariupol. På en annan bild, som tagits av Ukrainas militär, bärs en gravid kvinna iväg på bår framför den sönderbombade byggnaden. Sjukhuset som attackerades i onsdags inrymde bland annat mödravård och barnsjukvård och enligt ukrainska uppgifter dödades tre personer i angreppet.

Attacken har fördömts brett och flera anklagar Ryssland för krigsbrott.

"Urskillningslös" eld

”Rysslands bombning av ett mödravårdsjukhus är ett avskyvärt krigsbrott”, twittrar EU:s utrikeschef Josep Borrell.

”Luftangrepp mot bostadsområden och blockeringar av hjälpkolonner av de ryska styrkorna måste sluta omedelbart”, skriver han vidare.

James Heappey, minister vid Storbritanniens försvarsdepartement, ser även han bombningarna som ett krigsbrott, oavsett om de orsakats av ”urskillningslös” eld eller om sjukhuset var ett medvetet mål.

Samma tongångar hörs från Spanien.

– Vi ser hur sjukhus bombas. De attackerar det civila samhället på ett urskillningslöst sätt, och bryter därmed mot mänskliga rättigheter och begår troligen krigsbrott, säger premiärminister Pedro Sánchez vid ett besök i ett ukrainskt flyktingcenter nära Madrid, rapporterar nyhetsbyrån AP.

USA:s vicepresident Kamala Harris, på besök i Polen, säger att USA stöder krav på utredning om krigsbrott har begåtts.

– Världens ögon är nu riktade mot detta krig, mot Ryssland aggressivitet och grymhet, säger hon vid en presskonferens tillsammans med Polens president Andrzej Duda.

Ryssland: Bas för radikaler

Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat 18 anfall mot vårdinrättningar sedan storinvasionen inleddes för två veckor sedan.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hävdar dock att sjukhuset i Mariupol var en bas för militanta inom Azovbataljonen och andra radikaler.

– Det har inte funnits några kvinnor, barn eller personal på detta förlossningssjukhus på länge. Det sade vi vid vid FN:s säkerhetsråd den 7 mars, säger han under sin presskonferens i turkiska Antalya rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Han anklagade också återigen Ukraina för att använda sin befolkning som mänskliga sköldar.

Kreml har sagt att man ska begära ut information om attacken mot sjukhuset från ryska militären.

Utredning inledd

Runt 2,3 miljoner människor, varav en miljon barn, har flytt Ukraina sedan krigets början för två veckor sedan, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Över 70 barn har dött, uppger den ukrainska parlamentsledamoten Ljudmyla Denisova, som arbetar med mänskliga rättigheter.

”Sedan den ryska invasionens start och fram till klockan 11 (klockan 10 svensk tid) den 10 mars har 71 barn dödats och över 100 skadats”, skriver hon på Telegram, enligt AFP.

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har sedan tidigare inlett en utredning om eventuella krigsbrott i Ukraina efter Rysslands invasion den 24 februari.

Världshälsoorganisationen WHO har bekräftat 18 anfall mot vårdinrättningar sedan storinvasionen inleddes för två veckor sedan.