Radar · Miljö

FN: Blir dyrt att städa efter oljekatastrof

Satellitbild som visar Safer, som ligger för ankar utanför Jemens kust.

Notan för att städa upp efter den oljekatastrof i Röda havet som enligt FN är ”nära förestående” skulle kunna bli så hög som 200 miljarder kronor.

Organisationen manar nu åter medlemsländerna att bidra till att förhindra en katastrof.

Den 46 år gamla oljetankern FSO Safer med 1,1 miljoner fat råolja ombord har i sju års tid legat för ankar utan underhåll nära den av Huthirebeller kontrollerade hamnen i al-Hudaydah i Jemen.

Den annalkande katastrofen har oroat FN en längre tid och för en månad sedan uppmanade organisationen till agerande ”innan det är för sent”. Då sades insatsen gå på omkring 820 miljoner kronor, en liten summa jämfört med vad det skulle kosta om all olja läcker ut.

– Effekterna på miljön skulle bli oerhörda, vår uppskattning är att 20 miljarder dollar skulle behövas bara för att rensa upp utsläppet, säger FN:s humanitära samordnare för Jemen, David Gressly inför den konferens i Nederländerna där man söker internationellt stöd och donationer.

Enligt FN kan ett oljeutsläpp leda till att ekosystem slås ut, att fiskeindustrin stoppas och att den viktiga hamnen i al-Hudaydah – en livlina för humanitärt stöd till det krigshärjade landet – stängs i sex månader.