Radar · Politik

De blir första LO-förbund att samarbeta med V

Gunnar Westin (V) välkomnar att Fastighets blir det första LO-förbund som ska samarbeta med Vänsterpartiet.

Fastighets kongress körde över förbundsstyrelsen och nu ska facket börja samarbeta med Vänsterpartiet.

Fastighets blir det första LO-förbund som ska samarbeta med Vänsterpartiet, från att tidigare likt övriga LO-förbund enbart ha samarbetat med Socialdemokraterna, vilket Fastighetsfolket var först med att berätta.

Beslutet togs i söndags på kongressen på Arlanda utanför Stockholm. Samarbetet med Vänsterpartiet var ett av de beslut där kongressen gick emot ledningens förslag.

67 ombud röstade för att Fastighets ska verka för ett samarbete även med Vänsterpartiet, 52 ombud gick på förbundsstyrelsens linje att förbundet ska påverka alla partier men bara samverka med Socialdemokraterna.

– Nu ska vi titta närmare på vad det betyder att “verka för ett samarbete”, säger Sanna Wallin, central ombudsman med ansvar för det facklig-politiska på Fastighets, till Fastighetsfolket.

– Jag ska lyfta frågan om hur vi praktiskt ska gå vidare med den nya ledningen. Själv har jag landat i att vara sosse, men vi står ju på samma sida som Vänsterpartiet när det handlar om arbetarnas rättigheter.

"Vill tillvarata medlemmarnas intresse"

Gunnar Westin, facklig-politisk sekreterare i Vänsterpartiet, välkomnar beslutet från Fastighets.

– Det kom som en överraskning för många. Jag tycker det är väldigt kul och jag ser det som en tydlig signal från Fastighets kongress om att man vill stärka och stödja förbundet snarare än ett enskilt parti, säger Gunnar Westin till Syre.

Han följde själv debatten på kongressen och anser att den gav intryck av en medvetenhet i Fastighets om att man vinner på det här som förbund. Att det inte handlar om att stödja ett visst parti utan ett beslut som ligger i linje med förbundets intresse av att tillvarata sina medlemmars gemensamma intressen.

– Formerna för samarbetet rent principiellt är att fackföreningsrörelsen är och ska betraktas som en självständig organisation som utgår från sina medlemmars intressen. Vi tror inte att fackföreningsrörelsen mår bra av att partier försöker gå in och styra och ställa och använda fackföreningsrörelsen som ett slagfält för partipolitisk sekterism och taktiserande, säger Gunnar Westin och fortsätter.

– Fackföreningar måste ha en integritet och verka för sina medlemmars intressen och att det är utifrån den ståndpunkten som Fastighets närmar sig oss. Det tycker vi är utmärkt för det skapar de allra bästa förutsättningarna för att ett sådant samarbete ska kunna bli bra för båda parter.
 
Vad kan ni som ett politisk parti bidra med i samarbetet?
 
– Det ska jag erkänna är lite ny mark för oss. Jag ska inte föregripa diskussionen för mycket men jag tror att vi redan nu kan säga ett antal saker som man kan titta på. Fastighets skulle till exempel kunna ha täta avstämningar med vår riksdagspolitiker Ciczie Weidby som är arbetsmarknadspolitisk talesperson och sitter i arbetsmarknadsutskottet.

Samarbete även på kommunal och regional nivå

Gunnar Westin anser att både partiet och Fastighets skulle tjäna på att ha sådana återkommande träffar för att lyssna in vad förbundet tycker är viktiga politiska frågor att driva för deras medlemmar

– Vi skulle också uppmuntra att man har liknande kontakter på kommunal och regional nivå. Jag tänker exempelvis på alla kommuner som upphandlar lokalvård till kommunala fastigheter. Utan att ha en siffra på rak arm så vet vi att det i städbranschen förekommer att man dumpar villkor. Då skulle man få en bättre politisk bevakning inom det området utifrån information och kontakt med det fackförbund som företräder lokalvårdarna i väldigt hög utsträckning.
 
Hur tror du Socialdemokraterna respektive LO reagerar på att Fastighets nu även ska samverka med Vänsterpartiet?
 
– Det är klart att det här beslutet kommer i konflikt med traditionalister som vill att fackföreningsrörelsen enbart ska ha ett aktivt samarbete med Socialdemokraterna. Hur LO kommer svara på det får framtiden utvisa men de ser nog inte odelat positivt på det här.

"LO samarbetar med alla utom Sverigedemokraterna"

Jens Lundberg, pressekreterare på LO säger till Syre att de inte har någon egentlig kommentar till Fastighets beslut att även samverka med Vänsterpartiet, men att inget förändras i LO:s facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna.

– Vi samarbetar med alla partier som sitter i riksdagen förutom Sverigedemokraterna, säger Jens Lundberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV