Energi

Välkommen till Syre – Jens Holm!

Ny krönikör.

Jens Holm lämnade nyligen rollen som klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Nu blir han ny krönikör för Syre.

Hallå där…

och välkommen som ny krönikör i Syre, Jens Holm! Vad kommer vi att få läsa om? 

– Tack! Ni kommer få läsa texter kring klimatomställningen, miljöfrågor, frågor som rör rättvisa, djurrättsfrågor och en del globala utblickar kanske.

Du har nyligen avsagt dig uppdraget som klimatpolitisk talesperson för V. Var det ett svårt beslut? 

– Det var det, men jag tycker att partiledningen har förändrat en del viktiga delar av vår klimatpolitik.

Du behåller dina övriga uppdrag i riksdagen mandatperioden ut. Vad ska du göra sedan? 

– Skriva ännu fler krönikor för Syre. Och jag vill gärna fortsätta arbeta med de frågor som jag hållit på med de här senaste åren.

Kommer du sakna något från riksdagen? 

– Jag kommer sakna att vara där det händer, att kunna väcka massa viktiga politiska frågor mot regeringen och avkräva dem ett svar, vara med och påverka och driva opinion, speciellt i nya frågor, som nu senast om odlat kött.

Stämmer det att du avser engagera dig i kommunalpolitiken istället? 

– Ja, jag står på listan till Stockholms stad, så det är mycket möjligt. Det jag gillar med kommunalpolitik är att det är väldigt konkret, det man fattar beslut om blir av på riktigt.

Några specifika frågor du skulle vilja driva? 

– Jag skulle hemskt gärna vilja att Stockholm blev en grönare och rättvisare stad överlag. Stockholm är plågat av massbilism och skulle vinna väldigt mycket på att få fler gång- och cykelvägar och grönområden. Det är en allmän post-pandemitrend som sker runtom i hela världen, våra städer omdanas snabbt och blir mer inkluderande och grönare.

Vem är Jens Holm utanför politiken? 

– 51-årig pappa i Enskede, född och uppvuxen i Matfors utanför Sundsvall, som tycker om att jogga, spela badminton, vara med familjen och vår hund Sally. Jag pusslade faktiskt om tidpunkten för den här intervjun (sen fredagseftermiddag, reds. anm.) för att hinna jogga och grilla vegobiffar med familjen. Så jag är familjekär men har också en politisk puls som hela tiden finns där, jag har svårt att hålla mig borta. Jag blir upprörd över orättvisor, som dålig behandling av djur, och därför är jag väldigt politiskt engagerad.

Dina bästa grilltips? 

– Det är jättegott att grilla svamp eller tomater, du kan ta en större champinjon och pensla med olja, salta och peppra, sen kan du fylla den med hackad valnöt och grönmögelost eller en vegansk variant, lite olivolja och vitlök eller chili. Tomaterna skär man mitt itu, olja, salt och peppar där med, och så en vitlöksklyfta i varje tomat. Det höjer smaken på allt annat på tallriken.

Hur ser din sommar ut? 

– Jag försöker låtsas att riksdagsuppdraget är ett vanligt nio till fem-jobb med fem veckors semester, så det blir tågluff till Spanien med familjen.

Är det bökigt att åka tåg ut i Europa?  

– Jag ska delta i en interpellationsdebatt i slutet av juni om att införa ett europeiskt bokningssystem för tågbiljetter, för det är tyvärr inte lika lätt som med flygsajter, men det är så jag vill att det ska vara. Det är en av få saker EU skulle kunna lösa åt oss, ett system som alla tågbolag måste anslutas till. Jag älskar att åka tåg, resan blir en del av upplevelsen. Själen hänger med när man reser.

Läs Jens Holms första Syre-krönika: 

Klimatkrisen – att kalla en spade en spade

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV