Radar · Politik

Dödligt polisvåld och strukturell rasism har samband

Att kategorisera platser som ”utsatta områden” ökar risken för dödligt polisvåld med 66 procent i amerikanska bostadsområden.  Det visar en studie från Umeå universitet. 

– Mycket av den politiska debatten om polisens arbete fokuserar på enskilda exempel. Men det finns större samhälleliga strukturer som måste åtgärdas för att förhindra ytterligare våld. Vår forskning pekar på att vi måste tänka bortom det konkreta polisarbetet för att kunna åtgärda några av de historiska orättvisor som fortfarande påverkar människors liv, säger Jeffrey Mitchell till Forskning.se.

Jeffrey Mitchell menar att metoder som används i USA liknar hur man i Sverige kategoriserar vissa platser som ”utsatta områden”.

Det finns ett påvisbart samband mellan strukturell rasism och var dödligt våld inträffar menar de två forskarna Jeffrey Mitchelloch Guilherme Chihaya. De redovisar sina slutsatser i en vetenskaplig artikel i tidskriften Social Science and Medicine. 

Forskarna har gått igenom databaser med uppgifter insamlade i USA från trettiotalet och framåt. Det visar sig att de områden som av myndigheterna någon gång pekats ut som ”utsatta områden” drabbas i mycket högre grad av dödligt våld. Det gäller även områden som genomgår en god ekonomisk utveckling och får högre status.