Radar · Mänskliga rättigheter

Protester för aborträtten utanför Vita huset

Women's march samlade omkring 10 000 demonstranter utanför Vita huset som uppmanade Joe Biden att göra allt i sin makt för att säkra aborträtten i landet.

Under lördagen samlades tusentals demonstranter utanför Vita huset för att återigen protestera mot Högsta domstolens beslut att dra in aborträtten i USA. Och president Bidens motåtgärder är långt ifrån tillräckliga, menar de.

Två veckor efter att Högsta domstolen rivit upp domen Roe mot Wade som garanterade aborträtten i USA i närmare 50 år protesterade tusentals demonstranter utanför Vita huset på lördagen.

Trots regnet anslöt sig omkring 10 000 personer till protesten enligt en uppskattning från organisatörerna Women’s march. Demonstranterna sjöng ”vi tänker inte gå tillbaka” och band gröna dukar, symbolen för deras kamp, på stängslet utanför Vita huset. 

Under fredagen skrev president Joe Biden under en order till hälsodepartementet med uppmaningen om att de ska säkerställa abortpatienters säkerhet, se till att det finns mobila kliniker vid delstatsgränser där abort förväntas förbjudas och att se till att tillgången på abortpiller och dagen efter-piller säkras.

Kritiker menar att innehållet i ordern är luddig och att presidentens makt är begränsad. Ändå vill demonstranterna att han gör allt och lite till.

– Vi vet att det finns gränser för hans auktoritet, men vi vill att han pressar den auktoriteten till dess gränser, säger Rachel O’Leary Carmona, vd för Women’s march till BBC.

Hon tillägger:

– Och om han inte kan göra något mer bakom sitt skrivbord så borde han gå ut på gatorna.