Radar · Miljö

Forskare vill ha dina algspaningar

Ana Tronholm, forskare i marinbiologi vid Göteborgs universitet samlar in vattenprover på västkusten.

Algerna blommar för fullt och de väntas bli fler ju varmare klimat vi får. Nu ska forskare utveckla en tjänst som kan förutspå var och när de giftiga blomningarna kommer att ske.

– Ju fler som rapporterar desto bättre prognoser får vi, säger marinbiologen Ana Tronholm.

Värmeböljan efter midsommar ledde till en omfattande algblomning. Cyanobakterier, som är vanliga i Östersjön, kan producera ämnen som är farliga för både människor och miljö. Därför ska man helst inte bada när man ser dem.

Copernicus, EU:s jordobservationsprogramSatellitbild av cyanobakterier i blomning i Östersjön
Copernicus, EU:s jordobservationsprogramSatellitbild av cyanobakterier i blomning i Östersjön.

Alla kan skicka in

I projektet Algal Blooms Sweden uppmanas privatpersoner att rapportera in de algblomningar de ser i Östersjön. Som algspanare går du in på länsstyrelsens hemsida och uppger ditt telefonnummer. Då skickas en länk där du fyller i platsen och bilder på algblomningen.

Rapporterna från allmänheten kombineras med data från SMHI och satellitbilder. Målet är att följa mönster av algblomningar och utveckla en digital tjänst som med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning kan förutsäga var cyanobakterierna kommer att dyka upp.

– Det är en otrolig kraft i att allmänheten bidrar. Det är ovärderligt med allt som folk ser när de är ute och åker båt, badar eller fiskar, säger Ana Tronholm.

Ju fler som rapporterar när de ser algblomning desto bättre kan förutsägelserna i framtiden bli
Ju fler som rapporterar när de ser algblomning desto bättre kan förutsägelserna i framtiden bli. Forskaren Ana Tronholm uppmanar alla som kan att skicka in sina spaningar. Bild: Niclas Engene