Radar · Politik

Åkesson: Nu utmanar vi Socialdemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar under partiets kommun- och regionkonferens i Karlstad.

Sverigedemokraterna blev näst största parti i valet och en tung del i regeringsunderlaget. Men partiet siktar högre.
– Nästa stora steg är att visa att vi kan ta ansvar, men också att utmana Socialdemokraterna om att vara största parti, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Mer än 800 sverigedemokrater från hela landet är samlade i Karlstad under helgen. Det är första gången sedan valet som ett så stort partievenemang anordnas. Och det är ett parti med gott självförtroende som möts.

Partiet gick framåt i valet och har fått igenom mycket av sin politik i förhandlingarna med regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Inte minst när det gäller migrations- och kriminalpolitiken.

– Vi samlas här med rejält mycket vind i ryggen. Vi har tagit ett stort steg mot det som vi har kämpat för så länge, säger Jimmie Åkesson.

Krävs tålamod

Men han varnar för att tro att förändringarna kommer att ske genast, och manar till tålamod.

– Det vi har gett oss in i är inget hundrameterslopp. Det är mer ett maratonlopp. Det kommer att kräva fokus, uthållighet, fingertoppskänsla och inte minst mod, säger Åkesson.

På en punkt kan han behöva be kommunpolitikerna på plats i Karlstad om tålamod. SD lovade sänkt dieselpris med tio kronor i valrörelsen. Men hittills har det inte blivit mer än 40 öre sänkt pris vid pump.

– Vi är inte nöjda. Sänk bränslepriserna så mycket det går, helst redan i går, säger Jimmie Åkesson.

Han lovar att fortsätta driva sänkta bensin- och dieselpriser i kommande budgetförhandlingar med M, KD och L.

"Tuffast och stramast"

I Tidöavtalet, som ligger till grund för det nya regeringssamarbetet, finns många förslag som ska leda till minskad invandring. Tidigare har SD pekat mot att svensk asylinvandring åtminstone måste ned på nivåer som i de nordiska länderna.

– Men det är inte relevant att jämföra med längre. Vår situation är så katastrofal att vi måste vara bäst, tuffast och stramast, säger Åkesson.

– Nu är det krav som gäller – krav för att bli svensk medborgare, krav för att anpassa sig och krav för att ta seden dit man kommer.

Siktar högre

Det är en nöjd Jimmie Åkesson som talar till partikamraterna. Han påminner om att tiderna har ändrats. Från att andra partier tagit omvägar runt kaffeautomaten om en sverigedemokrat stod där, till att vara en del i regeringsunderlaget.

– Nu är det lite annat ljud i skällan. Nu är det lite lättare att vara sverigedemokrat, säger han.

Men SD siktar högre än de kommande fyra åren. Det är bara början, som han säger.

– Nästa stora steg är att visa att vi kan ta ansvar, men också att utmana Socialdemokraterna om att vara det största partiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV