Energi & inspiration · Mat med Jenny

Gott och grönt på grillen

Korvspett med majs.

Det är grillsäsong och hög tid att bulla upp med korvar och spett. Syre presenterar som vanligt en vegansk meny med allt som behövs för en lyckad grillkväll. Glöm inte att först se över reglerna för grillning – det är torrt i markerna.

I vår grillbuffé serverar vi en pastasallad med cashewnötspesto, rökiga färsburgare med coleslaw, grillspett med grönsaker och lupinkorv, tzayspett och så lite sköna grönsaker som majskolv och sparris med hollandaise. Och precis som vanligt blandar vi hemlagat med färdigköpt så att man kan välja sin egen stil.

Receptet räcker till fyra stora burgare
Receptet räcker till fyra stora burgare. Röksmaken är kraftig, så var försiktig med den. Foto: Jenny Luks

Rökiga sojaburgare

500 g formbar vegofärs (Anammas eller Naturli)

• 1 gul lök

• 1 tsk paprikapulver

• 1 tsk vitlökspulver

• ½ tsk rökarom

• 2 krm cayennepeppar

Räcker till cirka 4 stora burgare. 

Om du använder Anammas färs: Se till att den är ordentligt tinad. Naturlis färs går att forma direkt. Hacka löken fint och rör ner alla ingredienser med färsen i en bunke. Var försiktig med rökaromen – den har väldigt kraftig smak. Forma burgare och grilla. Servera med burgerdressing, coleslaw, grillad ananas och skivad rödlök.

Pastasallad med pesto

• 300–400 gram pasta

• 4 dl rostade och salta cashewnötter

• 2 dl olja

• 1 kruka basilika

• salt och peppar

• 1 stor rödlök

• 1 burk inlagda kronärtskockshjärtan

• 1 liten burk soltorkade tomater

Koka din favoritpasta. Mixa cashewnötter i en mixer. Det ska bli smuligt men inte helt pulvrigt. Tillsätt olja tills peston känns krämig, utan att vara rinnig. Hacka basilikan grovt och mixa med det övriga. Salta och peppra efter smak.
Hacka löken i halvmånar. Stek tills den blir mjuk men utan stekyta. Om kronärtskockorna och tomaterna är hela, behöver de skivas till mindre bitar. Tillsätt allt till pastan och rör om.

Vitkål + morot + majonnäs + crème fraîche + dijonsenap = coleslaw
Vitkål + morot + majonnäs + crème fraîche + dijonsenap = coleslaw. Foto: Jenny Luks

Coleslaw

• 5 dl finstrimlad vitkål

• 1 morot

• 1 dl vegansk crème fraîche

• 1 dl äggfri majonnäs

• 1 tsk dijonsenap

• salt och peppar

Strimla vitkålen fint med en osthyvel eller i en matberedare. Skala moroten och riv den fint. Rör samman fraîche, majonnäs och senap. Salta och peppra efter tycke. Rör samman allt och låt stå kallt.

Korvspett: cirka 4 spett

• 1 paket favoritvegankorv (tofu funkar också)

• 1 röd paprika

• 1 gul paprika

• 1 zucchini

• en näve små champinjoner

• marinad

• spett

Skiva korv och grönsaker i stora bitar. Svampen är redan lagom stor. Lägg allt i en skål och häll på valfri favoritmarinad från butiken. Tänk på att alla inte är veganska!

Eller så gör du som vi: Rör ihop en egen. Vi har använt 2 msk olja, 3 msk sojasås, 3 msk sweet chilisås och 1 tsk stark sås, till exempel sriracha. Låt dra i några timmar. Trä allt på fuktade spett och sätt igång med grillningen.

En god vegansk dressing till burgarna
En god vegansk dressing till burgarna. Foto: Jenny Luks

Burgerdressing

• ½ dl äggfri majonnäs

• ½ dl vegansk crème fraîche

• ½ dl hackad gurka (s k Bostongurka)

• 3 msk chilisås

• 1 msk sriracha

• 1 tsk paprikapulver

• ½ vitlökspulver

• salt och peppar

Rör samman allt. Klart!