Radar · Utrikes

Ukraina: Flera tusen krigsbrott dokumenterade

Iryna Venediktova, Ukrainas riksåklagare.

Mycket tyder på att Ryssland snart inleder en storoffensiv i östra Ukraina. Utanför den näst största staden Charkiv har en ny rysk militärkonvoj börjat synas på satellitbilder. Enligt landets riksåklagare har över 5 600 krigsbrott begåtts.

De nya bilderna från satellitföretaget Maxar visar en nästan 13 kilometer lång konvoj av bepansrade militärfordon som rör sig söderut genom östra Ukraina.

Konvojen var när den fotograferades strax öster om miljonstaden Charkiv, inte långt från den ryska gränsen. Fordon syns vid tätorten Velykji Burluk.

Bilderna uppges även visa lastbilar som drar artilleri efter sig.

Ryska styrkor uppges också ha totalförstört en flygplats i staden Dnipro i de centrala delarna av landet. Raketerna fortsätter och fortsätter, skriver guvernören Valentyn Reznitjenko på meddelandetjänsten Telegram.

Presidentmöte

Intensiva strider rasar redan i Luhansk- och Donetsk-regionerna, där Charkiv ligger. President Volodymyr Zelenskyj varnar för en rysk storoffensiv i öst som kan bli avgörande för krigets fortsättning.

Hans rådgivare Mychailo Podoljak säger att Ryssland måste slås tillbaka i regionerna innan ett eventuellt möte mellan ländernas presidenter kan äga rum.

– Ukraina är redo för stora strider. Ukraina måste vinna dem, inklusive i Donbass. Och när det sker kommer Ukraina ha en starkare förhandlingsposition, säger han i statlig ukrainsk tv enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Efter det kan presidenterna mötas. Det kan ta två, tre veckor.

Dolt i mörker

Striderna i öst sker utanför offentlighetens ljus. Humanitära organisationer har ingen tillgång och enligt Röda korsets chef Pascal Hundt har man inte kommit i närheten av den omringade hamnstaden Mariupol på fem dagar.

I det senaste försöket passerade en hjälpkonvoj otaliga vägspärrar och kom 20 kilometer från staden innan den tvingades vända.

– Vi tog oss fram, försökte, och försökte igen och igen men tyvärr är situationen runt Mariupol för farlig, säger Hundt till Sky News.

Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova uppger att man har identifierat runt 500 misstänkta krigsförbrytare och att det begåtts minst 5 600 krigsbrott sedan invasionen inleddes den 24 februari.

I en intervju med Sky News berättar hon att runt 90 procent av civil infrastruktur i Mariupol är sönderbombad.

– Det vi ser på marken i alla Ukrainas regioner är såklart krigsbrott, brott mot mänskligheten, och vi gör allt för att lösa detta.

Bilden klarnar

I norra Ukraina börjar bilden klarna av ryska soldaters attacker på civila. Bevisen syns i form av massgravar, användning av civila som mänskliga sköldar och försåtsminering av civil infrastruktur sedan styrkorna lämnat området, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Så sent som under söndagen hittades ytterligare massgravar utanför Kiev. Enligt Iryna Venediktova har 1 222 personer dödats enbart i huvudstadsregionen.

Därtill fortsätter ryska styrkor att attackera infrastruktur med stor risk för civila offer. Som exempel nämns en rysk attack mot en tank med salpetersyra i staden Rubizjne i östra Ukraina.

Fler källor bekräftar nu också att generalen Aleksandr Dvornikov, erfaren från rysk krigföring i Syrien, fått det övergripande befälet över det ryska anfallskriget. Han hade tidigare ansvaret för den södra och östra axeln.

Men att förenkla befälsordningen är antagligen inte hela lösningen, enligt tankesmedjan ISW, som bedömer att Ryssland fortsatt kommer att ha problem att etablera en sammanhängande offensiv.