Radar · Utrikes

Fritt fram för könsneutrala pass i USA

Från och med 11 april har amerikanska medborgare möjlighet att välja ett "X" som könsmarkör i sina pass.

Från och med imorgon kommer amerikanska medborgare kunna välja ett könsneutralt pass. Beslutet är ett av flera initiativ som presenterats av Biden-administrationen till stöd för transpersoner, i en tid när åtskilliga amerikanska delstater försöker begränsa transpersoners rättigheter.

Amerikanska medborgare kommer att erbjudas ett tredje, könsneutralt alternativ för att markera kön i sina pass från och med den 11 april i år. Beslutet presenterades av USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande i samband med Transgender Day of Visibility den 31 mars.

– Med start den 11 april kommer amerikanska medborgare att kunna välja X som könsmarkör på sina passansökningar och samma valmöjlighet kommer att finnas tillgänglig även för andra typer av ansökningar nästa år, sade Blinken. 

Blinken tillade att amerikanska medborgare som väljer ett könsneutralt pass inte kommer att behöva lämna in medicinsk dokumentation.

Flera satsningar från Biden

I samband med Transgender Day of Visibility kritiserade även USA:s president Joe Biden de beslut och regler som på senare tid presenterats i amerikanska delstater i syfte att begränsa transpersoners rättigheter.

– Under det senaste året har hundratals lagförslag införts i delstater runtom i USA vars budskap är antitrans. De flesta tar sikte på unga transpersoner. Vi har sett hur detta har fortsatt även nu i år. Dessa lagförslag är fel, sade Biden.

Bland andra initiativ som presenterats av Biden-regeringen för att stödja transpersoner finns satsningar på mer resurser för unga transpersoner och deras familjer, förbättrad tillgång till statliga tjänster och förmåner och ökad synlighet i offentlig statistik.

Redan till hösten kommer amerikaner att kunna välja ett könsneutralt alternativ på sina socialförsäkringskort, som i dagsläget inte innefattar någon könsmarkering alls.