Radar · Morgonkollen

Rekordnivå av växthusgaser och havsnivån 2021

Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären 2021 var den "högsta nivån på åtminstone en miljon år", enligt en ny rapport från USA:s vädermyndighet NOAA.

Både jordens koncentration av växthusgaser och havsnivån nådde nya rekordnivåer under 2021, enligt en ny rapport från USA:s vädermyndighet NOAA.

– De data som vi presenterar i den här rapporten är tydliga – vi fortsätter att se mer övertygande bevis på att klimatförändringarna har en global påverkan och de visar inga tecken på att sakta ned, säger Rick Spinrad vid NOAA.

Enligt rapporten var koncentrationen av växthusgaser i atmosfären 413,2 ppm (miljondelar), vilket är 2,3 ppm mer än 2020 och den ”högsta nivån på åtminstone en miljon år”.

Nivån av växthusgaser ökade trots minskade utsläpp av fossila bränslen föregående år då stora delar av världsekonomin bromsade in kraftigt på grund av pandemin.

Havsnivån rekordhög

Enligt rapporten ökade även havsnivån för tionde året i rad. Nivån på 97 millimeter över genomsnittet 1993 då satellitmätningar inleddes var den högsta hittills.

Fjolåret var även det sjätte varmaste som uppmätts sedan mitten på 1800-talet. Samtliga av de sju varmaste uppmätta åren har alla registrerats de senaste sju åren.

Även vattentemperaturerna låg på rekordnivåer, där exceptionellt höga temperaturer särskilt uppmättes i sjöar i Tibet, som utgör en viktig region som vattenkälla för många av Asiens största floder.

Nivån på skogsbränder, som väntas öka i samband med klimatförändringarna, var dock jämförelsevis låg sett till de senaste åren, även om förödande bränder drog fram både i delar av USA och Sibirien.

Extremväder

Tropiska stormar, som också de väntas öka i takt med att planeten blir allt varmare, var också kraftigt upp under 2021, visar rapporten. Det innefattade bland annat tyfonen Rai i vilken nära 400 människor miste livet i Filippinerna i december, samt Ida som blev den kraftigaste orkan att träffa delstaten Louisiana i USA sedan orkanen Katrina 2005.

Bland andra extraordinära väderhändelser som noterades var körsbärsblomningen i Kyoto i Japan, som inte har blommat så tidigt sedan 1409.

Rick Spinrad vid NOAA säger att rapportens resultat visar att klimatkrisen är något som sker här och nu.

– Den visar att klimatkrisen inte är ett framtida hot, det är något som vi måste ta itu med i dag.