Radar · Utrikes

IAEA vid kärnkraftverket: Vi stannar här 

IAEA-chefen Rafael Grossi, andra från vänster, på väg till kärnkraftverket.

Kärnkraftverket vid Zaporizjzja har beskjutits, enligt lokala myndigheter – samma dag som det Internationella atomenergiorganet IAEA planerade att besöka platsen. Trots attackerna har IAEA kunnat inleda sin inspektion. 
– Låt världen få veta att IAEA stannar här i Zaporizjzja, säger chefen Rafael Grossi. 

Det var en förhållandevis nöjd IAEA-chef som mötte ryska medier efter sitt första kortare besök i kärnkraftverket. 

– Jag tycker att vi har kunnat samla in mycket, faktiskt mycket, information under de få timmar vi har varit här. De viktigaste sakerna jag behövde få se såg jag och förklaringarna jag fick var tydliga, sade Rafael Grossi. 

Han hyllar kärnkraftverkets anställda, som ”trots mycket svåra omständigheter oförtrutet arbetat vidare”. De får nu sällskap av IAEA:s 14 personer stora grupp, varav åtminstone ett antal kommer att fortsätta inspektera och övervaka kärnkraftverket. 

– Vi lyckades med något mycket viktigt i dag och det allra viktigaste är att IAEA stannar här. Låt världen få veta att IAEA stannar här i Zaporizjzja, säger Grossi i en video släppt av den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti. 

Grossi har tidigare sagt att IAEA ska ha en ”permanent” närvaro vid kärnkraftverket. 

Beskjutning under morgonen 

Inspektörerna kom till kärnkraftverket under tidig torsdagseftermiddag, efter att den ryskockuperade staden Enerhodar, som ligger intill Europas största kärnkraftverk beskjutits. 

Stadens borgmästare Dmytro Orlov skrev på förmiddagen på sin Telegramkanal att beskjutningen ”pågått konstant sedan klockan fem i morse”. Enligt honom ska flera civila mål ha beskjutits. 

”På grund av raketbeskjutning från ryska styrkor på kärnkraftverket vid Zaporizjzja utlystes en nödsituation och den femte reaktorn stängdes ned”, skriver det statliga ukrainska energibolaget Energoatom på Telegram. 

Den ryskockuperade staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja
Den ryskockuperade staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja. Foto: Johan Hallnäs

Anklagar varandra

Enligt det lokala styret i Zaporizjzjaregionen är det Ryssland som ligger bakom torsdagsmorgonens attacker, och syftet ska vara att hindra FN:s observatörer från att nå kärnkraftverket. 

”Ryssarna beskjuter den förbestämda vägen som representanter från IAEA skulle ta till kärnkraftverket. På grund av säkerhetsriskerna kan de inte fortsätta”, skrev Zaporizjzjaregionens guvernör Oleksandr Starukh tidigare under torsdagen på Telegram. 

Ryssland menar i stället att det är Ukraina som ligger bakom attackerna, och att ukrainska infiltratörer även tagit sig in i det ockuperade området. 

Internationella rödakorskommittén kräver att all militär aktivitet avslutas i området omkring det rysk-kontrollerade kärnkraftverket Zaporizjzja. Enligt dem skulle en attack direkt mot kärnkraftverket vara ”katastrofalt”, rapporterar AFP. 

– Det är dags att sluta leka med elden och i stället vidta konkreta åtgärder för att skydda den här anläggningen från alla typer av militära operationer, säger generaldirektören Robert Mardini till reportrar i Kiev. 

Han tillägger att minsta missbedömning kan ”utlösa en förödelse som vi kommer att ångra i decennier”. 

Putin i Kaliningrad 

Rysslands president Vladimir Putin besökte å sin sida Kaliningrad på torsdagen. 

Vid sitt besök i exklaven vid Östersjön träffade han bland annat elever på en skola, vilka fick göra det få oberoende journalister fått under året: ställa direkta frågor till Putin. 

Enligt AFP fick dock varken frågor eller svar någon att höja på ögonbrynen. 

– Våra soldaters uppdrag är att får slut på kriget, skydda folket och naturligtvis skydda Ryssland, svarade Putin när frågan om kriget i Ukraina kom upp. 

– Ukraina har börjat bygga upp en antirysk enklav som hotar vårt land. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV