Energi · Syre tipsar

Experimentera med limfärg

Limfärgen är baserad på krita.

Krita, cellulosalim och vatten är huvudingredienserna i limfärg. Färgen används till väggar och tak inomhus, och den har flera fördelar framför vanlig väggfärg. Inte minst passar den till experiment.

Limfärg används till väggar och tak inomhus. Den är behaglig att måla med eftersom den inte luktar något, eller möjligen lite som välling. Man får en matt yta med en sorts djup eller skimmer och mer liv än med syntetiska färger. Dessutom är färgen billig så länge man målar ljusa nyanser – och du kan blanda den själv.

Med schabloner kan man måla mönster på limfärgsväggen
Med schabloner kan man måla mönster på limfärgsväggen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det finns en massa kul att hitta på med limfärg. I hallen i en lägenhet jag bodde i målade jag först väggarna vita med limfärg. Sedan målade jag ett tunt lager till med pulveriserat bladguld i. Om man bara gick förbi såg väggarna bara vita ut, men i vissa vinklar skimrade de milt i guld. I ett barnrum målade vi en djungel med bladslingor och djur. Eftersom färgen är vattenlöslig kan den torkas bort på en del av väggen, och sen kan man måla nytt när det har torkat. Man kan också använda schabloner.

Recept på vit limfärg

Du behöver:

• 2 hekto cellulosalim, även kallat målarlim (inte tapetklister)

• 10 kilo krita

• en 20-litershink

• en visp

• slevar att röra om med

• eventuellt linoljesåpa för att förbättra konsistensen

• roller och penslar

Gör färgen så här:

1. Vispa ner målarlimmet i 5 liter ljummet vatten. Låt det stå och svälla i en eller två timmar.

2. Häll först 5 liter vatten och sedan 10 kilo krita i hinken. Låt kritan suga åt sig vattnet i några timmar innan du rör om. Om du rör om för tidigt blir det klumpar.

3. Blanda limblandningen i kritblandningen. Först är blandningen tjock och svår att röra om i, men fortsätt, så blir det lättare. Rör om tills färgen har samma konsistens som välling.

Det finns olika recept – en del använder till exempel tapetlim istället för målarlim. Jag har provat det, men tycker det blir vackrare med målarlim. 

Sätt färg på färgen:

Om du vill ha pigment i färgen blandar du den i kritan före steg 2. Prova med olika färgblandningar på väggen som du ska måla innan du blandar färg till hela väggen, och skriv upp vilka proportioner mellan krita och pigment du slutligen bestämmer dig för. Då kan du blanda till mer i samma nyans sen.

Tänk på att pigment kostar betydligt mer än krita och att det alltså blir dyrare med mörka nyanser.

Måla så här:

1. Stäng av värmen i rummet som ska målas och vädra inte medan du målar. Rummet ska vara svalt och fuktigt för att färgen ska torka lagom snabbt. Därför är det bäst att måla på våren och hösten.

2. Ställ färgburken eller färghinken i ett vattenbad i diskhon eller badkaret för att färgen ska hålla lagom temperatur (rumstemperatur).

3. Rör om ordentligt, inte bara innan du börjar måla utan då och då. Annars sjunker kritan och eventuellt pigment till botten.

4. Måla flödigt, med mycket färg och pensel eller roller. Först när ett lager har torkat ser du om det behövs ett till, eller kanske två.

Att tänka på:

Limfärg skiljer sig på många sätt från vanlig målarfärg, och därför finns det några saker att tänka på.

• Färgen fäster bra på trä, papper eller puts – men inte på ytor som är målade med vanlig målarfärg eller på plastiga tapeter.

• På den nymålade väggen ser färgen mörk ut, och först när den torkar ser du den slutliga nyansen. Skillnaden är större än den blir med vanliga väggfärger.

• Limfärgsytan är ganska ömtålig och passar inte i kök eller på toa. Om du torkar bort en fläck med vatten torkar du bort färgen också. Å andra sidan är det lätt att blanda till en ny skvätt färg och måla över – om du vet hur du blandade eventuella färgpigment kommer ingen skarv att synas, och syns den blir det snyggt ändå.

• Om du bor i hyreslägenhet och ska flytta får du sannolikt ta bort limfärgen. Det är å andra sidan inte så svårt.