Radar · Utrikes

Bäddat för ny Biden-attack mot Trump

President Joe Biden håller tv-tal natten till fredagen.

Det första året vid makten valde president Joe Biden att kalla företrädaren för ”den där killen”. Men nu namnger Biden Donald Trump i icke smickrande ordalag. Angreppen på Trumps politik lär bli fräna i ett tal som Biden håller natten till fredagen. 

Det tv-sända talet hålls i Philadelphia och Indepence hall, som är ett slags symbol för USA:s demokrati. Och talet lär bli ett hätskt angrepp på Trump bara tio veckor från de viktiga mellanårsvalen i november. 

Biden har redan angivit inriktningen: 

– Vad vi nu ser är antingen början eller så är det dödsryckningen för rörelsen Magas filosofi, sade Biden till demokratiska partianhängare i Maryland i förra veckan. 

Hänvisningen till Maga rör Trumps slogan Make America great again (Gör USA stort igen) som blivit ett mantra och samlande beteckning för Trumps följare. 

Tuff salva

Sedan kom salvan från Biden. 

– Det är inte bara Trump, det handlar om hela filosofin som präglas av . . . semifascism. 

Anledningen till de starka orden är Trumps återupptagna och aktiva försök att driva den egna politiska inriktningen inom Republikanerna. Samt hans fortsatta ifrågasättande av USA:s nuvarande ledning. 

President Bidens ilska beror också på den mödosamma kampen att få igenom flera av de reformförslag som han gick till val på. 

Representanter till hela representanthuset väljs i november, liksom en tredjedel av senatens ledamöter. Demokraterna har minsta möjliga majoritetsmarginal i senaten och knapp majoritet i kongressens representanthus. 

Sällsynt angrepp 

Det är mycket ovanligt att en sittande president kritiserar företrädare; politiska bedömare kan knappt erinra sig något liknande. 

Men Timothy Naftali, som är historiker på New York University, konstaterar att läget har förändrats. 

– Det har aldrig tidigare hänt att en tidigare president aktivt försöker underminera USA:s konstitution, säger Naftali till nyhetsbyrån AP. 

Nattens tal är tänkt att inledas klockan 02, svensk tid.